Родният гранд Левски е един от най-големите виновници за расизма по българските стадиони. Това твърди Павел Клименко, служител на Fare за Източна Европа – организация, която има за цел да се бори срещу неравенството във футбола , в материал на британското издание The Telegraph със заглавие „Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната футболна култура в България”. С него феновете у нас са очернени като расисти.

Анализът на изданието е преди гостуването на „трите лъва“ на Националния стадион „Васил Левски“ в София за мача им срещу България от група А на квалификациите за Евро 2020 и идва след разразилия се „расистки скандал” между двете футболни федерации. Както е известно, преди дни от английския национален отбор обявиха, че играчите ще напуснат терена, ако от трибуните се чуят расистки обиди. Последва реакция от БФС и писмо на Борислав Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Дете със свастика на голите си гърди, а друго прави нацистки поздрав. Знамена, с които се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер и подигравателни анти-расистки кампании. Банани, хвърлени по черни играчи на своя тим. Ако англичаните са си мислили след последния мач срещу България, че поведението на българските привърженици няма как да бъде по-лошо от маймунските звуци по адрес на играчите, то изминалите осем години за съжаление доказват обратното. Колко сериозен е станал проблемът на ниво национални отбори ще стане ясно в понеделник вечер, когато отборът на Гарет Саутгейт излиза в последната си квалификация за Евро 2020 на частично затворения стадион „Васил Левски”. Затваряне на един от секторите на стадиона е най-тежката санкция налагана на Българския футболен съюз заради „расистко поведение” от страна на феновете, един от които бе изведен от стадион „Уембли” по време на ответния мач заради обиди към Рахийм Стърлинг”, пише The Telegraph.

„Поведението на феновете е още по-лошо, ако говорим за клубния футбол в страната, а за това можем да съдим от няколкото наистина шокиращи инцидента откакто Англия за последен път гостува в България в европейска квалификация през 2011 година“, продължава материалът.

„Мащабът на проблема е доста сериозен”, споделя пък Павел Клименко, служител на Fare за Източна Европа – организация, която има за цел да се бори срещу неравенството във футбола.

„Един от най-големите виновници за това е Левски. Това е един от най-лошите клубове”, що се отнася до „нео-нацистка пропаганда”, добавя Клименко.