Българският нападател Валери Божинов е на крачка от трансфер в Спортинг (Лисабон). Португалският гранд и настоящият тим на Божинов - италианският Парма, вече са постигнали споразумение за трансфера. Остава само 25-годишният футболист да договори личните си условия със Спортинг. Агентът му Джери Паломба трябва да пътува до Лисабон. Плановете на Спортинг за Божинов са сериозни и тимът обмисля да му предложи дългосрочен контракт.

Както е известно, Спортинг наблюдаваше нападателя на ЦСКА Спас Делев и според местните медии ръководството дори беше готово да плати 2 милиона евро за звездата на "червените".

През миналия сезон 18-кратният шампион на Португалия Спортинг завърши на трето място в Лига Сагреш и ще играе в Лига Европа. Миналия сезон "лъвовете" бяха съперник на “Левски” в груповата фаза на втория по сила клубен турнир на Стария континент. От това лято лисабонци имат нов наставник - отмъкнаха треньора на хита на миналия сезон в Лига Европа Брага - Домингош Пасиенсия.

Валери Божинов играе в Парма от 2009 година, когато беше взет под наем от английския Манчестър Сити. Миналото лято "дуковете" го купиха, но във втория си сезон на "Енио Тардини" Божинов разочарова с изявите си. В кариерата си Божинов е играл още в Лече, Фиорентина и Ювентус.

Божинов вече е разговарял с Ивайло Йорданов, който е легенда на Спортинг. Красимир Балъков също изкара много силен период от кариерата си при “лъвовете” от Лисабон./БЛИЦ