Само два летни трансфера играят редовно за Манчестър Юнайтед през този сезон. Единият е головата машина Ромелу Лукаку, който привлече вниманието на всички с изявите си и чудесното заместване на празнината, оставена след контузията на Златан Ибрахимович. В същото време Челси започна сезона колебливо защитата на титлата си и също направи промяна на върха на нападението си. Диего Коста се завърна в Атлетико (Мадрид) и беше заменен от друг испански национал – Алваро Мората. Новото острие на „сините“ вече има шест гола и три асистенции в девет мача, но лондончани са четвърти в класирането.

Изглежда обаче има друго и по-добро обяснение за разликата в представянето на двата отбора. Името на тази разлика е Неманя Матич – сръбският халф, който през лятото смени „Стафорд Бридж“ с „Олд Трафорд“ срещу 40 милиона паунда. „Имам играча, когото исках в отбора си. Вероятно получих футболист, за когото дори не вярвах, че е възможно да привлечем, но все пак получих, това, което исках“, заяви Жозе Моуриньо през лятото.

Специалния не беше единственият изненадан от сделката. Просто един трансферен слух се превърна в реалност и никой нямаше обяснение защо това се случи. Дори мениджърът на Челси Антонио Конте стоеше като пасивен наблюдател и единствените му думи бяха: „Голяма загуба!“ Италианецът трябваше да се сбогува с футболист, който пропусна само три от мачовете на „сините“ през миналия сезон във Висшата лига.

Неговият колега в Манчестър Юнайтед пък реши голям проблем. Моуриньо усилено търсеше футболист с качествата на Матич, а вместо това отново се събра със сърбина. Португалецът наричаше халфа „моето чудовище“ при спечелването на шампионската титла от Челси през сезон 2014/15. Но с какво Неманя Матич е толкова специален?

“Това е футболист, който аз наричам играч на стабилността“, признава Жозе Моуриньо.

Сърбинът предлага доминиращо присъствие в центъра на терена. Неговото лежерно поведение обаче е заблуждаващо. Той може да отсъства във важните моменти пред противниковите врати, но не му е там работата. 29-годишният полузащитник е на всяко място по терена в правилния момент. В девет от десетте мача на „червените дяволи“ през сезона той е играчът с най-голям покрит периметър. Точно това отразява най-добре неговата роля.

Работата му е да връща топката в притежание на отбора, а с това дава по-голяма свобода на действие на по-офанзивните играчи. От началото на сезона Матич в 90 случаи е върнал топката във владение на Манчестър Юнайтед. Няма играч във Висшата лига с по-добра успеваемост. Втори в класацията е Идриса Гай от Евертън с 86. Това е поредната индикация, че Неманя Матич донесе на „червените дяволи“ нещо, което тимът преди него не притежаваше. С неговото привличане Моуриньо получи футболист, който да контролира средата на терена. Такива играчи той винаги е наричал „ключови“. Матич е неговите очи и уши на терена. Това е футболист, който може да се справи с всичко физически и тактически. Наскоро Специалния направи изключителен комплимент за сръбския национал: „Гений в начина на мислене на терена!“

Изкушаващо е да се направи сравнение с Челси и играчите, които изпълняват ролята на Матич при „сините“. Сеск Фабрегас е известен със сериозните си пропуски в дефанзивен план и точно затова Антонио Конте очакваше младия халф Тиемуе Бакайоко да замести сърбина. На френския национал е поверена ролята да отнема топката, а не да гради атаките.

Точно това беше ролята на Матич в Челси през миналия сезон. Той беше един от най-бойките халфове във Висшата лига през последните три сезона, въпреки че с времето представянето му спадаше. Затова беше привлечен и Нголо Канте. Вероятно това беше причината на клубната управа да се съгласи на трансфер за 40 милиона паунда на играч, който наближава 30 години. Това обаче изглежда се оказа голяма грешка, едно подценяване на важността на Матич. Подобна греша преди години направи Сър Алекс Фъргюсън, когато с лека ръка се отказа от Яп Стам.

На „Олд Трафорд“ Неманя Матич демонстрира неочаквано израстване. Процентите от представянето му са по-добри от предишните сезони. Ефективността му нарасна. Интересното е, че Моуриньо го направи халфова двойка с Андер Ерера, който от началото на сезона е играчът с най-много спечелени единоборства във Висшата лига.

Времето ще покаже, но по всичко личи, че Челси направи грешка, като похарчи голяма част от парите за Матич с привличането на Дани Дринкуотър, който е само 18 месеца по-млад от сърбина. Това още повече хвърля съмнения относно мъдростта на трансфера на Дринкуотър на „Стамфорд Бридж“. Още повече, че сърбинът е в най-добрата си форма, откакто е във Висшата лига.
Адам Бейтс, „Скай Спортс“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА