Международният съвет на футболните федерации (IFAB) взе решение, което официално направи системата за видеоповторения за съдиите (Видео асистент рефер VAR) част от правилата по време на мача. Решението е взето след двегодишни тестове, които се проведоха в няколко елитни първенства (вкл. германската Бундеслига).

„Сега VAR е част от футбола. Това е важна новост. Темата е активно дискутирана от самото начало на тестовете. Анализирахме ефективността на системата, която беше тествана от 20 национални федерации. След това приехме, че VAR може да помага на съдиите за доброто на футбола. Самата философия на видео асисентент рефера е „минимум вмешателство – максимум полза“. Тя ще помогне да избегнем несправедливостта на някои решения при голове, наказателни удари и червени картони“, обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино..

За момента не е ясно дали VAR ще се прилага по време на мачовете от Мондиал 2018 в Русия през лятото. През този сезон системата се използва в мачовете от ФА Къп и предизвика доста спорове. Такива има и в Италия и Германия покрай използването на видеоповторенията за съдиите.