Пет дни преди да почине Тито Виланова помогнал на Барселона. Треньорът си отиде на 25 април, а на 19-ти имал среща с Лионел Меси. Това разкрива журналистът Бернар Солер от каталунската телевизия TV3. Виланова убедил Меси да остане и да не напуска Барселона. Лионел посетил Тито в болницата заедно с Хосе Пинто. Срещата е била след загубения от Барселона финал за Купата на Краля от Реал Мадрид. Меси споделил, че се чувства тъжен от засипващите го критики. Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу също в телефонен разговор заявил на Виланова, че Меси е обезсърчен.

Първите думи на аржентинеца към Виланова били: "Тито, напускам!" Тогава Тито отвърнал: "Къде отиваш, в ПСЖ?!" Меси обяснил, че не парите са важни за него, искал да си тръгне поради други причини. Виланова го убедил, че няма да се чувства никъде по-добре, отколкото е в Барселона, където е спечелил всичко. На следващия ден Меси направи добър мач с Атлетик Билбао (20 април), а президентът Бартомеу благодарил на Виланова за помощта за Лионел Меси.

Президентът на Барселона публикува отворено писмо след смъртта на Тито Виланова, в което каза, че: "Тито помогна на клуба до последния си дъх."