Управата на Висшата лига трябва да проведе извънредно кризисно заседание, за да реши дали Ливърпул може да бъде обявен за шампион, ако първенството бъде прекратено заради епидемията с коронавируса. Повод за това е съществуващата голяма вероятност множество спортни събития, концерти и други масови прояви по света да бъдат спрени или отложени в опит да се ограничи разпространението на болестта.

При най-лошия сценарий забраната за провеждане на спортни събития може да продължи повече от два месеца. Това поставя под угроза възможността Висшата лига да завърши сезона си. От своя страна Ливърпул може да се окаже, че ще трябва да чака още за първата си титла в Англия от доста дълго време. „Червените“ в момента са на 12 точки от гарантиране на златните медали, а за последно триумфираха като шампиони през 1990 г.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За момента няма индикации, че първенството ще бъде спряно, но управата на шампионата трябва да обсъди ситуацията и да има готов резервен план. Това се дължи на факта, че в правилника не е предвидена ситуация с принудително спиране на Висшата лига заради епидемия, война или други ситуации. Един от въпросите, които ще бъдат засегнати е дали при прекратяване на сезона, за крайно класиране да се приеме моментното към деня на спиране на шампионата. Това ще определи шампиона, евроучастниците и изпадащите.

Решението на Висшата лига за прекратяване на първенството ще бъде взето едва след препоръка на британското правителство. В момента коронавирусът се е разпространил на територията на почти 50 държави по света, като над 80 000 души са заразени. Смъртните случаи са около 2800. Сред тях има един британец, но той е починал на круизния кораб „Даймънд Принсес“, който е под карантина в Токио.