Футболът днес се завръща в своята родина Англия. След 100-дневно прекъсване заради ситуацията с коронавируса шампионатът във Висшата лига се подновява. Първенството обаче няма да е такова, каквото го познаваме, тъй като много неща ще бъдат различни.

В 20:00 часа тази вечер Астън Вила и Шефилд Юнайтед маркират рестарта на сезона. В следващите 40 дни трябва да се изиграят 92 мача, а шампионатът да завърши на 26 юли. Всички срещи ще се провеждат пред празни трибуни заради мерките за безопасност, наложени в борбата с разпространението на COVID-19. Минута мълчание пък ще отдаде почит на всички, които са починали от болестта, а специални стикери на гърдите на екипите с формата на сърце ще покажат съпричастност с медиците от първата линия на борбата с коронавируса.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В първите 12 мача вместо имената на играчите на гърбовете на фланелките им ще бъде изписано „Black Lives Matter”. Това се прави в подкрепа на протестите, които заляха немалко държави в света след убийството на тъмнокожия американец Джордж Флойд от полицай в Минеаполис.

Отлагането на Евро 2020 с една година позволи на Висшата лига да има по-голяма вариативност при определянето на програмата за завършване на сезона. Проблем обаче възниква от факта, че някои от договорите на играчите изтичат на 30 юни, а следващият шампионат трябва да стартира през август.

Подновяването на първенството има и финансова страна. Телевизионните компании, притежаващи правата за излъчване на мачовете, заплашиха, че няма да изпълнят докрай ангажиментите си за сезона, ако шампионатът не бъде завършен. За да може феновете да станат свидетели на мачовете на любимите си отбори, всички 92 мача ще бъдат показани директно по телевизията. Четири от тях ще бъдат предавани по „Би Би Си“. Така за първи път от 1992 г. насам, когато беше основана Висшата лига, срещи от първенството ще бъдат излъчени по безплатна телевизия.

Играчите и треньорите ще бъдат подлагани два пъти седмично на тестове за коронавирус, а при откриването на заболели, те ще бъдат изолирани за период от седим дни. До момента бяха взети 8687 проби, от които 16 се оказаха позитивни. В последно време броят на заразените във Великобритания започна да пада и в страната облекчиха наложените рестрикции. Правителството даде позволението си за рестартиране на спорта в страната след 1 юни. В края на май отборите от Висшата лига започнаха тренировките с пълен контакт.

Мачовете ще се провеждат при нови изисквания, а всички от тях са свързани с новата световна обстановка заради COVID-19. Срещите ще се играят пред празни трибуни, а във вътрешността на стадионите ще се допускат максимум по 300 човека, които са заети с различни дейности по организацията на срещите. Самите съоръжения са разделени на три зони – червена (включваща терена и техническите зони), кехлибарена (трибуните) и зелена (подходите към трибуните). За всяка от тях има валидни специфични рестрикции. Отборите ще имат правото да правят по пет смени, а на пейката вместо обичайните седем резерви ще може да има по девет. Преди началото на мачовете се забраняват ръкостисканията. Всички флагчета, греди, топки и табелки за смени ще бъдат дезинфекцирани. Има специални медицински протоколи за начина, по който отборите ще пътуват до стадионите. Интервютата за телевизията, предаваща мача, ще бъдат взимани на терена. Официалните пресконференции ще бъдат виртуални.

За тези, които за 100 дни са позабравили каква е ситуацията в класирането, ще припомним няколко основни неща. Ливърпул има аванс от 25 точки пред втория Манчестър Сити и се е устремил към първата си шампионска титла от 30 години. Тимът на Юрген Клоп е на победа от гарантиране на първото място. Ако Манчестър Сити тази вечер загуби от Арсенал, „червените“ ще станат шампион в неделя при победа в дербито с Евертън.

Ако първото място на Ливърпул изглежда напълно гарантирано, не толкова спокойно е малко по-надолу в класирането. Сериозна борба се очертава в битката за участие в Шампионската лига. Гарантирано място в турнира имат отборите в Топ 4. Манчестър Сити обаче има наложено двегодишно наказание от УЕФА и ако загуби обжалването си, то петият в подреждането на Висшата лига ще получи право да играе в най-силния континентален клубен турнир. В момента Лестър е трети с 53 точки, на пет пред Челси. Манчестър Юнайтед има 45, Уулвърхемптън и Шефилд Юнайтед са с по 43, а Тотнъм е спечелил 41 точки. Арсенал е с 40 и мач по-малко.

Изключително оспорвано е и на дъното на класирането, където пет отбора са разделени от 4 точки в битката за оцеляване. Норич последен с 21 т., а Астън Вила (с мач по-малко) заема предпоследното 19-о място с 25. Брайтън е 15-и с 29, а между „чайките“ и „виланите“ са Уест Хям, Уотфорд и Борнемут. 
Текст на „Би Би Си“
превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМАТА НА ВИСШАТА ЛИГА В РАМКИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ
ОТЛОЖЕНИ МАЧОВЕ ОТ 28 КРЪГ
17 юни 2020 г. (сряда)
20:00 часа, Астън Вила – Шефилд Юнайтед Диема Спорт 2
22:15 часа, Манчестър Сити – Арсенал Диема Спорт 2

30 КРЪГ
19 юни 2020 г. (петък)
20:00 часа, Норич – Саутхемптън Диема Спорт 2
22:15 часа, Тотнъм – Манчестър Юнайтед Диема Спорт 2
20 юни 2020 г. (събота)
14:30 часа, Уотфорд – Лестър Диема Спорт 2
17:00 часа, Брайтън – Арсенал Диема Спорт 2
19:30 часа, Уест Хям – Уулвърхемптън Диема Спорт 2
21:45 часа, Борнемут – Кристъл Палас Диема Спорт 2
21 юни 2020 г. (неделя)
16:00 часа, Нюкасъл – Шефилд Юнайтед Диема Спорт 2
18:15 часа, Астън Вила – Челси Диема Спорт 2
21:00 часа, Евертън – Ливърпул Диема Спорт 2
22 юни 2020 г. (понеделник)
22:00 часа, Манчестър Сити - Бърнли Диема Спорт 2

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА - ТУК