Челси приема Манчестър Сити в мач, който ще постави началото на работата на Рафаел Бенитес начело на лондончани. Испанецът беше назначен на мястото на Роберто ди Матео след загубата от Ювентус (0:3) в Шампионската лига, която постави под въпрос продължаването на носителя на трофея от турнира за 1/8-финалите. Назначението на бившия мениджър на Ливърпул начело на тима от "Стамфорд Бридж" беше изненада за феновете на отбора. Сега за всички ще бъде интересно как ще дебютира прагматичният испанец начело на Челси.
 
Основна задача на Бенитес е възстановяването на мира в съблекалнята, където играчите са разделени. Освен това ще трябва да наложи любимия си стил със стабилна защита в отбор, който в последните години не се слави с най-успешната и безгрешна игра в отбрана. От друга страна той ще трябва да върне радостта в играта на своя любимец Фернандо Торес. Именно Рафаел Бенитес привлече Хлапето в Ливърпул от Атлетико (Мадрид). След като испанският специалист напусна "Анфилд", формата на Торес започна да спада. “Сините" записаха загуба и равен в последните си два мача на "Стамфорд Бридж" във Висшата лига, а не са записвали три поредни домакинства за първенство без победа от декември 2008 г.
 
Положението в Манчестър Сити е по-добро. Тимът отпадна от Шампионската лига, но поне "гражданите" могат да се оправдаят, че бях в много тежка група, в която участваха шампионите на Англия, Испания, Германия и Холандия. Във Висшата лига играчите на Роберто Манчини започнаха отново да се представят силно и през миналата седмица разнищиха Астън Вила с 5:0, въпреки че получиха малко съдийска помощ. Основна роля в силните изяви на Манчестър Сити в последно време има Давид Силва, който беше решаваща фигура за обрата срещу Тотнъм (2:1), при победата над "виланите" и за равенството с Реал (Мадрид) в Шампионската лига (1:1).
 
До момента Манчестър Сити няма загуба във Висшта лига, но такава беше и ситуацията през миналия сезон, когато записаха първото си поражение за кампанията на "Стамфорд Бридж". Последните четири мача между Челси и Манчестър Сити са печелени от отбора домакин. “Гражданите" обаче играят силно като гост. Те нямат поражение във Висшата лига далеч от собствения си стадион от април, когато отстъпиха на Арсенал в Лондон.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Челси - Аден Азар: Белгиецът беше незабележим по време на мача с Ювентус във вторник, но това се дължи най-вече на факта, че игра на необичайната позиция централен нападател. Силата на Азар е в умението му да пренася играта от защитата до атаката на тима си. Комбинацията от бързина и дрибъл често му дава предимство пред противниците. Именно заради тези качества Зинедин Зидан се опитваше да накара Реал (Мадрид) да го купи от Лил.
 
Манчестър Сити - Карлос Тевес: Тевес вкара шест гола в последните си шест мача срещу Челси и сега ще опита да продължи успешната си серия. Аржентинецът вече оформи убийствен тандем със своя сънародник Серхио Агуеро, а заедно с Давид Силва ще създадат доста трудности на защитата на "сините". Бързото придвижване и пласирането на Тевес ще бъдат голям проблем за Давид Луис.
 
МОМЕНТНА ФОРМА
ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ МАЧА НА ЧЕЛСИ
03.11.12, Висша лига
Суонзи - Челси 1:1
07.11.12, Шампионска лига
Челси - Шахтьор (Донецк) 3:2
11.11.12, Висша лига
Челси - Ливърпул 1:1
17.11.12, Висша лига
Уест Бромич - Челси 2:1
20.11.12, Шампионска лига
Ювентус - Челси 3:0
 
ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ МАЧА НА МАНЧЕСТЪР СИТИ
03.11.12, Висша лига
Уест Хям - Манчестър Сити 0:0
06.11.12, Шампионска лига
Манчестър Сити - Аякс 2:2
11.11.12, Висша лига
Манчестър Сити - Тотнъм 2:1
17.11.12, Висша лига
Манчестър Сити - Астън Вила 5:0
21.11.12, Шампионска лига
Манчестър Сити - Реал (Мадрид) 0:0
 mancity.jpg
челси_1.jpgЧелси - Манчестър Сити
 
Днес от 18:00 часа
diema.jpg

Лондон
, "Стамфорд Бридж"
Съдия: Крис Фой
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Челси: Петър Чех, Бранислав Иванович, Гари Кейхил, Давид Луис, Ашли Коул, Джон Оби Микел, Рамирес, Еден Азар, Оскар, Хуан Мата, Фернандо Торес
Контузени: Даниел Стъридж, Джон Тери, Франк Лампард
Наказани: няма
 
Манчестър Сити: Джо Харт, Дъглас Майкон, Матия Настасич, Джолиън Лескът, Пабло Сабалета, Яя Туре, Хави Гарсия, Давид Силва, Самир Насри, Карлос Тевес, Серхио Агуеро
Контузени: Венсан Компани, Гаел Клиши, Марио Балотели, Майка Ричардс, Джак Родуел
Наказани: няма
 
Баланс за първенство: 134 мача, 55 победи за Челси, 36 равенства, 43 победи за Манчестър Сити
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Челси спечели шест от последните си седем домакински мача срещу Манчестър Сити. Единственото поражение беше с 2:4 на 27 февруари 2010 г.
* Манчестър Сити спечели пет от последните си седем мача срещу Челси, включително и срещата за Чарити шилд през август (3:2).
* Двата тима не са завършвали наравно вече 14 мача. За последно това се случи на 6 февруари 2005 г. (0:0).
* Рафаел Бенитес е деветият мениджър на Челси в ерата на Роман Абрамович.
* Бенитес загуби само един от предишните си 12 мача срещу Манчестър Сити във Висшата лига и не допусна поражение в последните 10 от тях.
* Фернандо Торес е вкарал 56 гола за 79 мача във Висшата лига под ръководството на Рафаел Бенитес в Ливърпул.
* Челси няма победа в последните си четири мача във Висшата лига.
* "Сините" допуснаха девет гола в последните си пет мача в първенството.
* Манчестър Сити няма загуба във Висшата лига от 18 мача. Това е най-добрата серия на клуба от периода 1936-37 г., когато са записани 22 поредни мача без поражение.
* В предишния сезон "гражданите" започнаха с 14 мача без загуба и след това отстъпиха с 1:2 на "Стамфорд Бридж".
* Тимът на Роберто Манчини има най-добрата защита във Висшата лига през този сезон, като са допуснати една 10 гола.
* Карлос Тевес има 6 гола срещу Челси. Само Алан Шиърър и Тиери Анри (по 8) имат повече.
* Ако играе, Марио Балотели може да запише своя мач № 50 във Висшата лига.