Футболното първенство на Ел Салвадор беше прекратено, след като 12 души загинаха в събота при безредици на стадион „Кускатлан“. 

„Решихме да обявим футболния шампионат 2022/2023 в Ел Салвадор за закрит, решение взето с оглед на необходимостта да се гарантират условията за безопасност на спортните съоръжения“, съобщиха от местната футболна федерация.

Шампион тази година няма да има, а за турнирите на Футболната конфедерация на Северна, Централна и Карибска Америка (CONCACAF) ще бъдат изпратени миналогодишните представители ФАС, Хокоро и Агила.

„Имаше само две отворени врати. Хората, които бяха отвън, искаха да влязат насила и всички паднаха върху нас”, свидетелства пред местната преса един от привържениците в нощта на трагедията. „Не мога да повярвам, дойдохме да гледаме футболен мач и накрая видяхме мъртви хора“, извика друг фен на Алианца, отборът на домакините, когато видя мъже, жени и деца, носени на носилка и на ръце към поляната да бъде оказана помощ при спешни случаи.

Според много поддръжници в местните медии Националната гражданска полиция на Ел Салвадор е наредила вратите да бъдат затворени и дори е използвала сълзотворен газ срещу феновете, опитващи се да влязат на стадиона, който има капацитет за 53 000 зрители.

На входа на стадиона бяха регистрирани пет смъртни случая, още четирима вече бяха в заграждението, като телата бяха покрити със знамена на Алианса. Още трима души са починали в различни болници в град Сан Салвадор.