Украинската футболна федерация взе решение официално да прекрати сезона заради войната, която се води на територията на страната.

"Класирането от 24 февруари 2022 г. ще остане финално за сезона, но няма да се присъждат титли и медали", заявиха официално шефовете на украинския футбол.

На въпросната дата руски войски нахлуха в Украйна, а тогава лидер в местното първенство бе Шахтьор (Донецк) с 47 точки пред Динамо (Киев) с 45. Без професионален футбол, и двата тима се опитват да играят контроли, благодарение на които да набират допълнителни средства за пострадалите от войната.

Подобно на България, и в Украйна имаше зимна пауза от три месеца. След това обаче сезонът не бе подновен. Футболистите от местните отбори дори получиха възможност да доиграят сезона в други отбори, от което се възползва и ЦСКА, приютявайки Енес Махмутович от Лвов.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Междувременно хърватският треньор на Днепър Игор Йовичевич сподели вътрешна информация за участието на украинските отбори, които щели да получат директни билети за групите на Шампионската лига и другите европейски клубни турнири.

"Доколкото знам, постоянно се търси решение, за да могат украинските клубове да играят в Европа. Украинската асоциация и УЕФА са в постоянни преговори. Сега има идея да се позволи на украинците директно да влязат в групите на евротурнирите. Как да се играят квалификационните мачове въобще, ако тази война продължи, кой ще дойде в зоната на военни действия, как да организира всичко това!? Разбира се, мирът е необходимо условие за всяко връщане към конкуренцията. Да видим дали това е възможно. Като се има предвид, че това е официалният край на сезона, ако всичко се успокои, определено ще играем в Европа. За мен това е друг спортен мотив“, каза Йовичевич пред хърватското издание Sportske novosti .

Това би било голямо изключение, но подобна отстъпка от УЕФА би помогнала до известна степен на украинския футбол. Клубове, които ще играят в групите, биха могли да помогнат на другите тимове да преминат през този труден период.

Украйна ще бъде представена в Европа през сезон 2022/23 от пет отбора: Шахтьор, Динамо, Днепър, Зоря и Ворскла. Първите два тима ще се класират за Шампионска лига, третият за Лига Европа, а четвъртият и петият за Лигата на конференциите.

Има вероятност шампионатът на Украйна да бъде разширен до 18 участници. Повече подробности за новия сезон ще бъдат обявени в края на май или началото на юни.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА: СПОРТЪТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА