Йохан Неескенс, чиято смърт на 6 октомври 2024 г. огорчи футболния свят, бе двигателят на великите тимове на Аякс и Нидерландия отпреди пет десетилетия. Бившият национал на „лалетата“ издъхна на 73 години в Алжир, където се намираше по проект на футболната федерация на страната си.

Неескенс е част от отбора на Аякс, спечелил три поредни КЕШ (предшественикът на Шампионска лига), и е ключов компонент в националния си тим. През 70-те години прочутият със силния си шут Неескенс често играе финали – с Нидерландия стига до последния мач на световните първенства през 1974 и 1978 г.

Някогашният му съотборник Саяк Сварт (десен халф във великия Аякс) оставя една особено бележите реплика за Неескенс: „Той струваше колкото двама души в халфовата линия“.

Тичащ непрестанно и влизащ здраво в единоборства, Неескенс със сигурност не може да бъде наречен само черноработник. 178-сантиметровият полузащитник прави впечатление с интелигентното си придвижване по терена, а понякога и с голмайсторските си умения, за които спомага силният му удар.

По време на Мондиал 1974 година Неескенс бележи пет попадения за „оранжевите“, отстъпвайки в голмайсторската листа само на Гжегож Лато от Полша. Халфът се превръща в голмайстор на отбора си на фона на Йохан Кройф и друга звезда – Джони Реп.

„Винаги съм обичал да играя със стил – и да побеждавам“, казва роденият в Хемстеде Неескенс, превърнал се във втория велик Йохан на небето след Кройф.

Когато е на 19 години, през 1970 г., Неескенс бива привлечен от легендарния наставник Ринус Микелс в Аякс. Първоначално му е отредена ролята на десен бек. Неескенс е до дясната крайна линия, когато амстердамци побеждават гръцкия гранд Панатинайкос с 2:0 при първия си европейски триумф през 1971 година. Следва витална промяната в позицията – Неескенс заиграва като вътрешен полузащитник от 1972 година до края на кариерата си. Малка промяна за човека, огромна промяна за футбола.

Йоханес Якобус Неескенс игра във вътрешността на средната линия и във финала с Интер през 1972 г., и в този срещу Ювентус 12 месеца по-късно – мачове белязали тоталния футбол на тоталния Аякс. В тези години неминуемо халфът става и важна част от холандския национален отбор, за който блести по време на Мондиал 74 в Западна Германия.

А във финала на този форум се ражда не просто наследството на Неескенс и Нидерландия, а неговата лична запазена марка. По време на битката за трофея в Мюнхен, Неескенс отбелязва най-бързия гол в историята на световните финали до този момент. След само две минути игра между домакина ФРГ и своята Холандия, Неескенс отбелязва от дузпа с мощен изстрел. Наказателен удар – буквално и преносно. Шут, опънал мрежата на знаменития Сеп Майер до краен предел.

„Може би дори не бях докоснал топката, малко е странно, защото понякога имаш нужда да я усетиш. Аз дори не бях загрял, а трябваше да бия дузпа с 80 000 души срещу мен. И разбира се, с целият свят, който гледа този момент. Това беше първият път, когато бях малко нервен при изпълнение на дузпа“, казва Неескенс, имащ 17 гола в 49 мача за холандската национална селекция.

 „Докато се засилвах, си мислех в кой ъгъл да стрелям. Доста често биех в дясната част на вратата, но си казах „Не, този път ще е другият ъгъл“. Така че мога да кажа, че ако не сте сигурни в себе си, просто шутирайте възможно най-силно. Ако не знаете къде отива топката и вратарят няма да знае“, обяснява с усмивка Неескенс в документален филм на FIFA.

„Въпреки загубата, този турнир беше мечта - споделя Неескенс пред ФИФА. - Бях на 22 и бях ключов играч. Загубихме този мач, но всички говореха за нашия отбор и нашия футбол. Защото е тотален - точно като дузпата“.

Любопитен факт е, че цели 4 вкарани от Неескенс дузпи са в мрежата на българския вратар Стефан Стайков. Две на национално ниво, две срещу клубния на Стайков - Левски. Dsport.bg