Гремио триумфира през изминалата седмица за трети път в най-престижния южноамерикански турнир - Копа Либертадорес, а това може да е началото на една нова ера за бразилския митичен клуб. Chefutbol и Goal.com представят отблизо клуба.

Цялата стена в небесносиньо, черно и бяло гледаше към зеления терен. Влезлият малко преди това като резерва Жаел, централен нападател, който в своята кариера е играл за безброй клубове, продължи в 83-ата минута топката с глава към Сисеро. Бившият футболист на Херта със силния си ляв крак направи решаващото докосване за тотален екстаз. Изведнъж „Арена ди Гремио” се раздвижи, а тази небесносиня-черно-бяла стена полудя. Този гол отвори вратата на Гремио срещу аржентинския Ланус за третата титла в най-важната клубна надпревара на Южна Америка. За първи път от 1995 година този митичен клуб пак е коронясан като крал на континента. Какво обаче стои зад този традиционен клуб, който в своята впечатляваща история е дал на футбола между другото мегазвезда като Роналдиньо?

Основаният през 1903 година отбор от Порто Алегре за пети път игра финал на Копа Либертадорес, а още преди първата от двете срещи с Ланус бе считан за лек фаворит за титлата. Привържениците мечтаеха за трофея, спомняйки си за триумфите от стари времена. Това беше краят на една дълга суша на международната сцена, след като в последните години този тим нямаше кой знае какво да празнува. Спечелената Купа на Бразилия миналата година трябваше да бъде повратна точка. Титлата в Копа Либертадорес пък трябва да сложи началото на една нова ера. „Гремистас”, както се наричат феновете на този тим, са горди от историята на клуба. С удоволствие те разказват за успеха с 10:0 срещу градския съперник Интернасионал в годината на неговото основаване 1909. Освен това и за факта, че Гремио е първият международен тим, победил Бока Хуниорс на неговия легендарен „Ла Бомбонера”. Или пък за 11 декември 1994 година, когато Гремио играе три мача от шампиона Гаучо в рамките на само един един ден и въпреки това печели седем точки.

От „щастливото пристанище” в целия свят

Много големи играчи са носили трицветния екип, с който в Южна Бразилия са толкова горди. По-късно някои от тези актьори намират пътя към Европа, а повечето от тях и към Германия, където познават Карлос Едуардо, Дъглас Коста, Графите или Марселиньо като виртуози на топката. Те първо стартират със синьо-бяло-черния екип, след което правят скока през Атлантина и завладяват сърцата на европейските футболни фенове. В този клуб първите си крачки в професионалния футбол прави и Роналдо де Асис Морейра, наричан за по-кратко Роналдиньо. Клубната икона обаче е един друг футболист. Заедно с 36 титли от шампионата Гаучо, двата триумфа като шампион на Бразилия и петте купи на страната трите вече трофея от Копа Либертадорес (1983, 1995 и 2017 година) са в основите за митичния Гремио. Тези успехи могат да се сравнят само с Междуконтиненталната купа през 1983 година, когато тимът от Порто Алегре побеждава Хамбургер с 2:1 след продължения. Оттогава с двата си гола в култова фигура за феновете на Гремио се превръща настоящият треньор на отбора Ранато Гаучо. Той се подрежда до легендарни други треньори на клуба като Фелипе Сколари и Вандерлей Люксембурго.

В дългата история на Гремио има и тъмни епизоди. На 17 юли 2007 година отборът се разминава с драматичен самолетен инцидент, при който загиват 199 души. Машината излиза от пистата си при кацането си и се удря в сграда. Отборът на Гремио трябва да е на този полет, за да стигне за гостуване на Сао Пауло. Малко преди излитането на самолета всички резервации са отменени и така футболистите се разминават с трагедията.

Стари познати и една призната звезда

В настоящето двама важни играчи на тима са двама познати футболисти от германската Бундеслига. Педро Жеромел е шеф на защитата. Бившият футболист и капитан на Кьолн е непоклатим в отбрана, а в нападение от този сезон за голове се грижи Лукас Бариос. Парагваецът е бивш играч на Борусия (Дортмунд), а този сезон Гремио го привлече от конкурента си в първенството Палмейрас. Бариос записа шест попадения в Копа Либертадорес и заедно с Жеромел донесе сериозен международен опит в тима. Звездата на отбора обаче е 24-годишният Луан Ривейра. Нападателят вкара осем гола в най-престижната южноамериканска надпревара, като един от тях бе в реванша срещу Ланус (2:1) на финала на аржентинска земя. От Гремио са щастливи, че в началото на ноември той продължи договора си с клуба до края на 2020 година.

Гремио изигра през миналата година разочароващ сезон, завършвайки на девето място, пропускайки местата, даващи право на участие в международните турнири. С успеха си за купата на страната обаче в последния момент си осигури участие в континенталната надпревара. Клубът бе облагодетелстван и от факта, че Бразилия е единствената страна, чийто победител за Купата автоматично се класира за Копа Либертадорес. В груповата фаза Гремио спечели 13 точки от шест мача, а на осминафиналите елиминира аржентинския Годой Крус, за да се стигне до бразилски дуел на четвъртфиналите срещу Ботафого, отстранен след 0:0 в първия мач и 1:0 на реванша у дома. На полуфиналите Гремио разби ФК Барселона с 3:0 още в Еквадор, като герой бе Луан Ровейра с два гола, след което отстъпи с 0:1 у дома.

Най-мрачният момент в историята на този традиционен тим

Домакинският футболен храм на Гремио в Порто Алегре бе и място за един от най-мрачните моменти в клубната история. На 28 август 2014 година в домакинството на тима срещу Сантос в турнира за купата на страната т.нар. „Гремистас” привлякоха внимание с расистки обиди по адрес на тъмнокожия вратар на гостите Араня. От Бразилската футболна централа реагират и изключват тима от надпреварата, въпреки че и реваншът се провежда. Това не е първият случай на расизъм сред редиците на „Гремистас”. Има сведения за случващи се подобни неща в началото на клубната история и това слага сянка върху тима и в днешни времена. Гремио е тимът на германските заселници в Южна Бразилия и присъстват расистки мисли за недопускане на тъмнокожи играчи да играят за отбора.

Градският съперник Интернасионал залага от самото си основаване на равноправието. Така в миналото по време на дербитата се е стигало до конфликти с расистки характер. И дори когато междувременно Гремио се дистанцира от тези расистки мисли, остава горчивия привкус след такива изяви на феновете на тима.

По материал на Chefutbol и Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ