Алексия Путейяс. Мнозина фенове не бяха чували това име допреди няколко дни, но от понеделник целият свят говори за нея. Блондинката от Барселона спечели "Златната топка" за №1 в женския футбол и позира гордо до седемкратния носител при мъжете Лионел Меси.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Путейяс е родена на 4 февруари 1994 година в Барселона и от дете е фен на каталунския гранд. Като дете често ходи на стадиона с баща си Хауме, който умира през 2012 година, когато тя е на 18. Още на 6 години започва да играе футбол, а от 2012-а става част от Барселона. Докато пробива във футбола, е приета студентка със специалност "Бизнес администрация". Впоследствие обаче Алексия е изправена пред голяма дилема какво да избере - обучението или спортната кариера. Решението е взето и младата дама избира топката пред учебниците.

Тя има и ярки политически изяви около референдума за независимост на област Каталуния, когато открито се обяви в защита на местните лидери, преследвани от закона заради опитите за отцепване от Испания. Реакцията й е посрещната с огромно одобрение от всички каталунци.

Успехът на 27-годишната Путейяс за "Златната топка" не е никак случаен, след като беше определена от УЕФА за футболистка №1 за изминалия сезон след требъл (титла, купа и международен трофей) с Барселона, завършвайки сезона с 26 гола в 42 мача.

За разлика от лютата битка при мъжете (613 срещу 580 точки за Меси срещу Левандовски), Путейяс отвя конкуренцията при дамите. Тя финишира пред съотборничката си Дженифър Ермосо с над 100 точки в гласуването (186 срещу 84).

Именно заради това победата й не предизвика спорове, а Путейяс бързо се превърна в любимка на феновете, особено в родината си, тъй като е първата испанка със "Златна топка".

Емоционален момент от церемонията по награждаването й също прикова погледите, след като тя посвети наградата на починалия си баща.

"Това е за специален човек, заради когото правя всичко. Татко, надявам се, че се гордееш с мен", заяви Алексия и просълзи мнозина не само в залата в Париж, където се проведе церемонията.

Путейяс вече е определяна като новата Меган Рапино, която в последните години е лицето на женския футбол по света.

От 2019 година става рекламно лице на американската компания за спортни стоки Nike, а заедно с това подписва още няколко сериозни рекламни договора с различни международни компании.