На високо равнище мачовете се печелят или губят заради дребни неща. В последното издание на Ел Класико загубата на Реал (Мадрид) пред собствена публика от Барселона с 1:3 за първенство се дължеше не толкова на тактика или сила, колкото на психологична основа. Това твърди Ронда Коен, една от от водещите спортни психоложки в света от спортния институт към университета в Лондон. Тя се опитва да си обясни защо Реал (Мадрид) започва да губи толкова често от Барса.

Дали “кралският клуб” не е развил комплекс, когато се изправя срещу актуалния световен и европейски клубен шампион? Утвърдили ли са се в главите на играчите многото загуби?

В сряда вечер от 23:00 часа българско време двата гранда на испанския футбол се изправят един срещу друг на “Сантяго Бернабеу” в първи 1/4-финал от турнира за Купата на Испания. Според Ронда Коен играчите на Реал (Мадрид) не вярват сериозно, че имат възможностите да победят Барселона.

“Наистина е трудно с противници, с които се срещаш постоянно, тъй като мозъкът започва да произвежда модел, който трудно може да се разруши. Това е като една вродена безпомощност. Човек си мисли, че не може да победи и това го дърпа надолу”, обяснява психоложката. Пример за това е момоментът от последното Ел Класико, в който “белият балет” поведе с 1:0 след гол на Бензема, но загуби самочувствието си и допусна каталунците да вземат инициативата и да спечелят мача.

“Най-доброто, което играчите на Реал, могат да направят, е да си представят съперниците по друг начин. Те трябва да гледат на тях като на конкуренти, които също могат да грешат. Трябва да си представят начина, по който да избягат от каталунското превъзходство. Играчите трябва да мислят като едно цяло и да работят заедно. Един такъв колектив може да разруши Голиат”, допълва Ронда Коен.