ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

За да разберем най-добре защо Шави реши, че това ще бъде последният му сезон като треньор на Барселона, си струва да погледнем назад - към случилото се през 2008 г., когато Пеп Гуардиола беше назначен начело на първия отбор на каталунците.

Тогава Шави току-що се беше завърнал от изключително успешното европейско първенство в Австрия и Швейцария, което Испания спечели и където беше избран за най-добър играч на турнира.

Но психически халфът не беше в особено добро състояние. Нямаше титли през предходните два сезона, липсваше взаимодействие на всички фактори в клуба, а се усещаше и разочарование от това, че талантливи играчи отиват на вятъра.

Шави не искаше да си ходи, но задължително трябваше да получи уверения от Гуардиола относно плановете му за вероятно най-взискателния клуб в световния футбол. Неговият разговор на четири очи с Пеп беше толкова кратък, колкото и ключов.

Шави: „Ще бъда открит, Пеп. Имам един въпрос към теб: Разчиташ ли на мен?“
Пеп: "Не виждам състава на Барселона без твоето присъствие в него. Просто не виждам как планът ми ще сработии без теб."

Срещата приключи, а останалото е великолепна история на успехи и трофеи.

Пълна, безусловна подкрепа от новия му треньор, в известен смисъл е обратното на това, което Шави получи, откакто пое треньорския пост в Барселона през ноември 2021 г., дори след като спечели Ла Лига в първия си пълен сезон начело.

Застана начело на Барселона при втория опит от страна на клуба, след като преди това отказа работата след уволнението на Ернесто Валверде през януари 2020 г. - вярвайки, че не е подходящият момент да поеме треньорския пост.

Шави се завърна като жива легенда, която беше обичана от всички, но сега усеща, че има съмнения, идващи от върха. Новият президент Жоан Лапорта никога не е гледал на него като на идеалния човек за поста, отчасти поради връзките на Шави с Виктор Фонт, основният съперник на Лапорта за президентския пост, но най-вече защото вярваше, че 2,5 години в Катар са недостатъчно обучение за треньорската позиция в Барселона.

Лапорта дори предположи, че Шави е трябвало да отиде в Барселона Б, както преди него направиха Луис Енрике или Гуардиола, но имаше и редица причини, заради които се съгласи да го назначи на поста.

Бившият халф беше популистки избор. Наемането на клубна легенда никога няма да изглежда лошо за собствената визитка на един шеф, а освен това работи като щит, когато нещата не потръгнат според очакванията.

Освен това, несигурното финансово състояние на Барселона беше толкова ужасно, че никой от топ мениджърите в света по онова време, а някои от тях бяха в списъка на Лапорта, нямаше да припари до "Камп Ноу".

И представянето на отбора след Роналд Куман се подобри, въпреки че сравненията с Гуардиола бяха бързо разсеяни. Причината - Шави никога не е имал дълбочината на таланта, който преди повече от 15 години беше на разположение на сегашния мениджър на Манчестър Сити.

В първия пълен сезон на Шави обаче Барселона спечели титлата с разлика от 10 точки. Триумфът дойде заради силата на отбора, но не и със стила, който Шави или повечето от привържениците биха искали. Единадесет от 28-те победи бяха постигнати с 1:0, а финансовите затруднения, които не показваха признаци на изчезване, означаваха липса на сериозна възможност за подсилване на отбора.

Шави се срещна с Ерлинг Холанд, но скоро осъзна, че това е футболист извън паричните възможности на Барселона. Бернардо Силва изрази желание да се присъедини към каталунците, но отново финансите попречиха. Мартин Субименди от Реал Сосиедад беше гласен за заместник на Серхио Бускетс, но и този трансфер не се случи.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Така че миналото лято отборът беше обновен с Жоао Кансело и Жоао Феликс (и двамата играчи представлявани от Жорже Мендеш), като Феликс не беше сред исканите играчи от Шави. И вместо за халфа, за когото треньорът настояваше, беше сключена сделка за младия нападател Витор Роке, който се присъедини към отбора едва през януари.

Шави се почувства изолиран. Той загуби авторитет, когато директорите Матео Алемани и Жорди Кройф, с които имаше много добри отношения, бяха отстранени през лятото и дойде Деко. Бившият португалски национал е по-близо до начина на мислене на президента, отколкото до стила на треньора.

Разбра се, че Деко споделя опасенията относно способността на Шави да свърши работата и не се страхува да го заяви. Пред обществеността Деко и Лапорта изразяват единодушна подкрепа към треньора. Президентът дори обяви, че се надява да убеди 44-годишния наставник да остане.

Шави е барселонист до мозъка на костите си и сърцето му беше разбито, когато децата му се върнаха от училище и там всички говорят, че не е добър треньор. Още една причина да си тръгне в края на сезона.

Въпреки външните прояви на привързаност от страна на Лапорта, инциденти, случили се в период от 15 дни преди Коледа, потвърдиха, че мястото на Шави не е стабилно. Клубният бос присъства на мач на Б отбора на Барселона, а след него в частен разговор с журналистите призна, че в случай на напускане на Шави, Рафа Маркес е готов да го наследи.

Оттогава тази сигурност в качествата на мексиканеца намаля и сега има съмнения, че Маркес може да поеме поста. Но по онова време думите на Лапорта се приеха като като тънък намек към Шави.

В мача от Шампионската лига срещу Антверпен, въпреки че треньорът вече беше избрал състава си, Лапорта поиска Роберт Левандовски, Илкай Гюндоган и Роналд Араухо, които първоначално бяха получили почивка, да влязат в игра. В крайна сметка Левандовски бе в титулярния състав, а Гюндоган влезе в 60-ата минута.

Преди мача Барселона вече имаше сигурно място на осминафиналите, но не беше гарантирано първото място в групата. Желанието на президента премина тънката линия относно намесата в работата на треньора. Човек само може да си представи какъв отговор би дал Гуардиола, ако беше изправен пред подобна ситуация.

Шави откри, че животът на треньора не е лесен. Семейството му изисква неговото време и внимание, а работата в тренировките не се превъплъщава от отбора на терена. Треньорът осъзна, че не получава необходимото уважение като треньор и няколко пъти го заяви открито по време на пресконференции.

Вътре в състава има оплаквания относно неговите тренировъчни методи, а наскоро Деко се появи, за да го наблюдава работата по време на заниманията. В това Шави видя поредно неуважение към авторитета му.

Броени дни след продължаването на договора си с клуба до 2025 г., Шави всъщност разбра, че дните му в Барса са преброени. По-точно - не иска да остане на работа още дълго време.

Шави никога не е обясни точно защо напуска. Понякога казва, че е заради резултатите, друг път, защото чувства, че не може повече да издържа на напрежението. Обявявайки, че ще подаде оставка след края на сезона, той каза: „Има много неща. Мисля, че това е точният момент. Истината е, че атмосферата е лоша.".

Големият успех като играч не гарантира постигане на подобни триумфи като треньор. Шави, в края на времето си в клуба, ще трябва да се запита дали е искал всичко това достатъчно силно.

Въпреки че първоначално Лапорта се съгласи, че Шави трябва да остане до края на сезона, той ще трябва да помоли треньора да преосмисли оставката си. Причината за това е, ако настоящият срив в представянето продължи, президентът ще бъде принуден да уволнява. Особено, ако се стигне до отпадане от Наполи в Шампионската лига.
Гилем БАЛАГ, ВВС
Превод: БЛИЦ