Дядо Коледа е зает през цялата година да прави подаръци за децата, но намира време и за любимия си спорт – футбола. Добрият старец има собствен отбор, макар че този факт е малко известен.

През вече далечната 1993 година любимецът на всички деца решава, че трябва да има свой отбор. За целта той обединява двата местни тима Рованиемен Рейпас и Рованиемен Лапи под името ФК Санта Клаус*.

Първоначално отборът играе седем сезона в една от трите групи на третата дивизия на Финландия – Каконен, но изпада в по-ниското ниво Колмонен, където прекарва следващите 8 години. Едва през 2009-а тимът се завръща в трета дивизия, като година по-късно финишира на първото място в групата. Това е най-големият успех на “светците”, които играят плейоф за влизане във втората по сила група – Иконен, но се провалят. През 2011 година ФК Санта Клаус се представя слабо и финишира на 11-ата позиция от 14 отбора, като едва в предпоследния кръг се спасява от изпадане.

santa_trenior.jpgТреньорът Мати Хиюка (на снимката в ляво при официалното му представяне) залага предимно на млади момчета. Единственият чужденец е 21-годишният немец Томас Гьотцъл, а голмайстор на тима е опитният Виле Илипаавалниеми, който бележи 13 гола в 26 мача.

Най-известният футболист в историята на отбора е Теро Тайпале, който по-късно играе за местните грандове, а през 2006 година записва мач за националния тим на Финландия.

Едва ли някой ще се учуди, че отборът играе изцяло в червен екип домакинските си мачове. Интересът към ФК Санта Клаус е толкова голям, че най-различни тимове от целия свят пишат до клуба с молби за приятелски мачове.

След края на тежкия сезон за играчите от ФК Санта Клаус няма почивка, тъй като шефа иска от тях да разпространяват коледния дух. Лично Дядо Коледа провежда заниманията на момчетата, които тренират в снега и се замерят със снежни топки.

*Заб. Санта Клаус е англоезичното име на Дядо Коледа.
26898_108427025864862_108424959198402_54546_5007964_n.jpg
ВИЗИТКА
Име: ФК Санта Клаус
Прякор: “светците”
Основан: 1993 година
Стадион: “Сааренкилан теконурми”
Капацитет на стадион: 2000 места/400 седящи
Почетен президент: Дядо Коледа
Президент: Ярмо Илпаавалниеми
Треньор: Мати Хиюка

ВИЖТЕ КАК ТРЕНИРАТ ИГРАЧИТЕ ОТ ФК САНТА КЛАУС СЛЕД КРАЯ НА СЕЗОНА