Реферите в Англия са получили директива да смекчат подхода си при вземането на решения за отсъждане на дузпи при игра с ръка в наказателното поле. Повод за това бяха два много спорни 11-метрови наказателни удара в мачовете от кръга през изминалия уикенд. Става дума за дузпите, които получиха Евертън и Нюкасъл в двубоите с Кристъл Палас и Тотнъм заради това, че топката удари ръцете респективно на Джоел Уорд и Ерик Дайър, без двамата да могат да направят каквото и да било в тези ситуации.

Според "Мирър", цитиран от Спортал, от Съдийската комисия в Англия (PGMOL) ще информират съдиите, че дузпи като тази в полза на Евертън не трябва да се отсъждат. Трябва да изготвят и съвети отново прилагането на последните промени в правилника, които станаха причина за тези нелепи ситуации. Тук обаче PGMOL ще се изправи срещу доста сложен казус, защото дузпата за играта с ръка на Ерик Дайър дори изглеждаше по-нелепа и от тази за "нарушението" на Уорд. Според формулировката, записана в правилника обаче, за игра с ръка, която е вдигната над рамото, се присъжда дузпа. Точно такъв беше случаят с Дайър, който обаче беше с гръб, а положението на ръцете му изглеждаше естествено, при положение че той скачаше.

Въпросният правилник вече е одобрен и няма как да бъде коригиран в хода на сезона, но мениджърите и играчите искат да има някаква промяна в това отношение. Това поставя PGMOL в деликатна ситуация, но реакция със сигурност трябва да има.

Всички съдии в Англия са обединени около това, че и двете дузпи противоречат на духа на играта и трябва да не бъдат отсъждани. Проблемът е, че момента реферите имат много малка възможност да се придържат към буквата на закона.