Един от най-обичаните български футболисти Красимир Балъков отпразнува 50-годишния си юбилей с пищно парти. Преди тържеството Бала отдели време на спортните журналисти. Изисканата церемония се състоя в столичния хотел "Маринела". На церемонията Балъков си припомни някои от най-незабравимите мигове в бляскавата си кариера. Футболният магьосник сподели, че най-ценните му голове са срещу Витория Сетубал (с екипа на Спортинг) и Шалке 04 (с екипа на Щутгарт).

Той се пошегува с присъстващите, подканяйки ги да бъдат здрави през следващия половин век, защото ще ги покани и на 100-годишнина си.

"Никога няма да забравя световното първенство в САЩ. Мачът с Германия беше нещо изключително - победихме световния шампион и се класирахме за полуфиналите. Знаете, че със Стоичков имахме спор преди почивката, след като стрелях в гредата. На почивката аз и Ицо нямахме разбор, защото Димитър Пенев ни отдели от отбора. Нищо не си казахме, с поглед си говорихме", разказа Бала.

По ирония на съдбата, на днешната дата (2 април) той изиграва последния си мач за националния отбор - квалификацията с Естония през 2003-а, която завършва 0:0. А Балъков получава 10 минути преди края на срещата жълт картон, който го вади от срещата с Белгия на 7 юни. След това квалификацията продължава през септември, но магическият халф вече не играе в националния отбор.

"Беше един фаул срещу нашата врата, и то вече в заключителните минути на мача. Отивам при съдията и го питам къде точно е нарушението. Нищо агресивно не съм му казал, аз съм капитан и имам право да дискутирам чисто футболните неща. В момента, в който го попитах, и веднага ми извади жълт картон. Често си мисля, че реферът си е бил решил да ми извади картон, защото през минутите преди това не е имало никаква размяна на реплики. Всичко си беше нормално", спомни си Балъков. Съдия на въпросната среща е австриецът Конрад Плауц.

"Много съжалявам, че не играх на Европейското през 2004 година. Тогава не чак толкова, но колкото повече минава времето, толкова повече съжалявам. Тогава си мислех няма как да съм помощник-треньор в екипа на Феликс Магат, а в същото време и да играя в националния отбор. Ако бях играл, щях да си взема довиждане с нашата публика по много по-емоционален начин”, коментира Балъков.

"Двата ми гола, които няма да забравя, са срещу Витория Сетубал с екипа на Спортинг и срещу Шалке 04 с Щутгарт в Бундеслигата. Особено ми е ценно второто попадение, защото то остави Щутгарт в елита на Германия, имаше стойността на милиони. Клубът отново беше част от Бундеслигата. Ако бяхме изпаднали, това щеше да доведе до намален бюджет, до съкращения. Щеше да се започне от хората на най-ниско ниво - домакин, чистачи - те щяха да си заминат първи. Затова този гол ми е много скъп, защото остави хората на работа”, припомни Краси Балъков.

Юбилярят беше организирал партито и с благотворителна цел, като всички журналисти направиха дарения в полза на Детски селища SOS Киндердорф, а въпросните средства ще осигурят един летен лагер на децата без родители.

Балъков получи и подаръци. Председателя на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров му връчи автентичен дар - първа страница на вестник "Спорт" от времето, когато плеймейкърът бе играч на Спортинг. Заглавието на нея е цитат на думите на тогавашния президент на "лъвовете" от Лисабон: "Няма пари, които да могат да купят Балъков".

Подарени му бяха и няколко броя от стария вестник "Народен спорт" с паметни мачове с негово участие, както и други архивни публикации - за първия му гол в професионалния футбол и първото му участие в европейски мач: среща на Етър (Велико Търново) с чешкия отбор Руда Хвезда (Хеб) от турнира Интертото, където Балъков също бележи гол за убедителната победа на своя отбор с 5:2.

"Благодаря на всички, които уважиха моя празник и дано да сме живи и здрави, за да се събираме така и да си говорим за великата игра, наречена футбол. И дано да имаме още поводи да се гордеем”, каза роденият във великотърновското село Хотница бивш полузащитник.

Легендата каза още, че в момента не бива да се преекспонират очаквания за успехи на националния отбор - "Всички виждаме в какво състояние е българският футбол, българските футболисти. Това постоянно набиване в главите на всички, че са се провалили, не е хубаво. Нека бъдем позитивни, нека да се радваме на успехите и да бъдем по-снизходителни към слабите резултати. В момента се прави отборът, така че може и да се получат хубави неща."