България ще бъде домакин на световното първенство по художествена гимнастика от 10 до 16 септември. Елитът на най-красивия спорт се събира в зала „Армеец“. Днес Илиана Раева, Мария Петрова, Мария Гигова и част от националния отбор дадоха първа съвместна пресконференция, на която обявиха част от подробностите около организацията.

Световното в София ще има своя талисман. В тази роля ще влезе доскорошната състезателка по художествена гимнастика Радина Филипова. Изключително красивата българка вече работи върху различни проекти. Част от тях включват заснемане на фотосесии и видеа, с които България ще се представи пред света.

Дизайнерът Александър Михайлов разкри повече: „Талисманът е по-различен от всичко, което сте срещали. Това е събирателен образ свързан с имиджа на българската художествена гимнастика и образа на „златните момичета“. Ще допълним образа със символа на града Света София – вяра, надежда и любов. Визуалните ефекти ще бъдат допълнени със стилистични елементи от образите на българските царици. Така талисман ще бъде богинята на грацията Радина Филипова. Тя ще участва в 8-минутен филм, който ще покажем на откриването на Световното“.

Радина краси постерите и рекламните материали за последните световни купи в София. Тя е родена през 1997 година, но контузия прекрати рано кариерата й. За националия отбор Филипова игра на Световното през 2014-а в Измир, където записа седмо място отборно и 31-о в индивидуалната квалификация за многобоя.

Със сигурност България се гордее с най-красивия талисман в историята на художествената гимнастика.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Снимки 1 и 2 - Анна Недкова/Федерация по художествена гимнастика

Снимки: личен архив