Признатият от всички за най-великия баскетболист в историята Майкъл Джордан счупи пореден рекорд. Този път това стана благодарение на специализиран търг, на който негови спортни обувки бяха продадени на търг.

Баскетболни кецове на Въздушния бяха продадени за впечатляващата сума от 560 000 долара (почти 520 000 евро). Аукционът е проведен от авторитетната компания „Сотбис“. Продадените маратонки са произведени през 1985 г. специално за Джордан и са подписани лично от Негово Въздушество.

Кецовете са от модела „Air Jordan 1“, произведен от „Nike“. Джордан играе с тях по време на първия си сезон в НБА, въпреки че маратонките получават забрана от Лигата, тъй като нарушават правилата за цветовата гама на обувките на играчите. Всички глоби обаче са плащани от „Nike“, а забраната изиграва допълнителен рекламен стимул за продажбата на кецовете.

Предишният рекорд за най-скъпи спортни обувки беше 437 000 долара. През миналата година канадски колекционер брои сумата за неизползвани маратонки от модела „Moon Shoe“ на „Nike“, произведени през 1972 г.

В същото време бяха продадени и други спортни обувки на Майкъл Джордан. Бяха платени 93 000 долара за бутонки, използвани от Въздушния по време на престоя му като бейзболист на Бирмингам Баронс, което беше сателитен отбор на Чикаго Уайт Сокс.

Джордан внезапно прекрати баскетболната си кариера през 1993 г., след като спечели три поредни титли на НБА с Чикаго Булс. Той реши да се прехвърли в бейзбола, но записа разочароващо представяне в този спорт. През 1995 г. се завърна при „биковете“ и спечелил още три поредни титли.