Звездата на биатлона Емил Хегле Свендсен направи сериозен гаф при срещата си с краля на Норвегия Харалд V. 26-годишният състезател спечели масови старт в Осло вчера, след което имаше честта да се запознае с монарха. Двамата се ръкуваха, а Свендсен забрави да свали ръкавиците си.

Гафът е в центъра на новинарските емисии в страната и можеше да остане незабелязан, ако самият биатлонист не беше насочил вниманието към него. “Бях толкова шокиран и радостен от срещата, че се държах неадекватно и не свалих ръкавиците си. Печелил съм много пъти на родна земя, но крал Харалд не е бил тук. Когато той гледаше състезанията, аз не се представях добре. Напрежението беше по-голямо, отколкото когато стрелям по последните мишени”, заяви Свендсен.

Той е единственият норвежец, който се представя на ниво през сезона и в Осло стъпи три пъти на подиума – беше трети в спринта, втори в преследването и първи в масовия старт. Успехите му са благодарение на страхотната му форма в бягането, като биатлонистът прави прекалено много грешки в стрелбата.

Свендсен не е повалял всички мишени в състезание почти 700 дни. “Не стрелям добре в състезанията, правя пропуски и в тренировките. Упражнявам се много, но ми липсва увереност. В последните дни забелязвам, че съм по-стабилен и се надявам това да продължи”, призна състезателят, който е лидер в Световната купа.