Лидерът в Световната купа по биатлон Емил Хегле Свендсен спечели масовия старт пред родна публика в Осло (Норвегия). Голямата звезда на биатлона в последните години отново демонстрира невероятната си бегова форма и записа успех, въпреки че направи две грешки в стрелбата. Интересно е, че той се качи на почетната стълбичка и в трите старта в Норвегия, като подобряваше постиженията си. Свендсен започна с трето място в спринта, беше втори в преследването и накрая записа победа в най-тежката дисциплина.

26-годишният състезател финишира за 40:44.1 минути. Втори остана Андрес Бирнбахер (Германия) с чиста стрелба и изоставане от 6.3 секунди. На третата позиция се нареди победителят от спринта Евгени Гараничев с 2 грешки на рубежа.

Бирнбахер е единственият състезател, който повали 20-те мишени и беше в отлична позиция за победа. Свендсен сбърка във втората и третата стрелба и излезе след последната на 0.7 секунди зад немеца. Разликата между двамата се запази до последната обиколка, когато норвежецът атакува и с лекота мина пред съперника си, като дори си позволи да финишира с по-ниско темпо.

За четвъртото място се пребори Дмитрий Малишко (Русия), който с един пропуск удържа атаката на Мартен Фуркад. Французинът сбърка три пъти на рубежа и показа, че е далеч от формата, която демонстрираше в началото на сезона.

В масовия старт нямаше български представители, тъй като в тази дисциплина участват само 30 състезатели и то според генералното класиране.

С победата днес Свендсен увеличи преднината си на върха в Световната купа. Той събра 681 точки, а Мартен Фуркад е със 660. На третата позиция остава Бирнбахер с 607, като само той и норвежецът имат по три победи през сезона./БЛИЦ