Новата 2017 година дойде. Всеки си пожелава здраве, късмет, щастие и успехи. Така е и с футболните и спортни хора на България. БЛИЦ отново бе на трапезата им и надникна какви късмети изтеглиха от новогодишната баница. Този път на една маса седнаха не само представители на футбола. Изместиха ги ръководители и треньори от другите спортове, които се представят доста по-добре от футболните си колеги.

За първи път на празненството присъства Стефка Костадинова. Шефката на БОК посегна за първото парче от баницата, което й се полага по право. Късметът в него бе “Чистота”. Великата Стефка се позачуди какво точно гласи късметчето, но с обща помощ стигна до извода, че чистотата се отнася за спорта. Останалите на масата й пожелаха чист спорт и през 2017 година, никакви допинг скандали и провали.

До Костадинова се беше намърдал Добромир Карамаринов. “Мой ред е. И без това леката атлетика се представи най-успешно миналата година. Имам право аз да тегля първи от всичките колеги”, каза Добри.

От другата страна на масата обаче думата взе Илиана Раева, която удари присъстващите с факти. Имаме толкова медали през миналата 2016 година, че всички вие взети заедно не сте спечелили и наполовина. И Илиана взе парче. Късметът й беше: “Медали”. Засмя се и каза: “Пак ли?! От години съм свикнала да печелим медали, но ще бъде добре да продължим и през новата година.” Докато хапваше топлото парче баница шефката на федерацията по художествена гимнастика с радост възкликна: “А, още едно късметче”. Разви го и прочете: “Нова зала”. Последва страхотно задоволство. “Това ми е мечтата. Да разширим националния център, да имаме прекрасни условия за тренировки. Ако това стане, годината ще е страхотна”, пожела си Илиана.

През това време Карамаринов чинно изчака реда си и извади късмета от вече разровеното парче, което беше почти изял. Падна му се “Дълголетие”. “Малко тривиално. За кой се отнася това дълголетие? Може би за дълголетно мое управление начело на федерацията. Или за дълголетие на Ивет Лалова, която продължава да изумява света”, коментира със задоволство Карамаринов.

Въпреки че националният отбор от години няма успехи, на масата бе и Борислав Михайлов. Президентът на БФС дръпна едно парче от тавата, но то се беше закачило с още едно. Така Боби взе две накуп и също се почерпи с два късмета. Първият беше: “Успешен цикъл”. Настана убийствен смях на масата. И напомняне за онова култово интервю, в което журналистка зададе въпрос за предстоящия квалификационен цикъл на националния отбор. Боби също прие с усмивка късмета и каза: “Продължаваме цикъла с надежди за добро представяне” и добави: “Чакайте, нали не сте забравили, че имам още едно късметче.” На листчето пишеше: “Фенове”. “Хм, феновете не ме обичат и не разбирам защо. Как пък точно това ми се падна?!”, кахъреше се Михайлов.

Останалите обаче видяха друго прозрение на късмета. “Боби, фенове да има по стадионите. Това е значението. Не е свързано с теб”, каза тихичко седналият до него национален селекционер Петър Хубчев. Той разтвори късмета си и без много емоция го прочете: “Победи.” Лицето на Хубчев изведнъж грейна и той допълни: “Ей, страхотно! Точно на мен се падна. Ще имам нужда от победи с националния отбор. Нека цяла България подкрепи момчетата, заслужават го.”

На масата бе и дългогодишният несменяем ръководител инженер Данчо Лазаров. Няколко пъти, аха да посегне към баницата, и все други го изпреварваха. “Колеги, дадох ви път, защото сте млади и напористи. Аз колко съм управлявал... Побелели са ми косите от ръководене”, каза с усмивка Данчо Лазаров и понечи да скрие късметчето в джоба си. “Е-е-е, Данчо, всички си четат късметите, само ти се криеш. Дай да видим какво ти се падна”, провикнаха се гостите. “Интрига”. “Ето това ми се падна от баницата”, промълви Данчо Лазаров и посърна. “Брех, стига с тия интриги! Миналата година се разделихме с двама от дългогодишните ръководители и не беше никак приятно”, каза Инженера. Само че отзад на късметчето имаше пояснение: “Интрига в... първенството”. “А-а-а, това е нещо друго. По-интересно първенство и повече интрига. И ЦСКА се върна този сезон, ще бъде интересно. Успокоих се”, усмихна се Лазаров и си седна на мястото.

Дойде ред и на няколко видеовръзки от чужбина. По вайбър се свърза Кубрат Пулев. Боксьорът звънна на Мария Гроздева, която също бе на празненството. “Миме, я подай онова парче от втората тава, което се мъдри самичко”, каза Пулев. Гроздева му намери късмета и го прочете: “Кобра, падна ти се бебе”. Масата заехтя: “Е-е-е, Кобра, честито, време ви е. Само преди това, ако може да отупаш Кличко, а после продължаваме напред.”

Двукратната ни олимпийска шампионка Мария Гроздева и носителка на общо пет медала от олимпийски игри изтегли късметче: “Приказка безкрай”. “Чудно. Знам си аз, че моята приказка в спорта скоро няма да има край. И тази година ще направя всичко възможно да печеля и въобще не възнамерявам да се отказвам. Колкото повече годините напредват, толкова по-добра ставам”, каза уверено легендата в спортната ни стрелба.

Вторият, който звънна от чужбина, бе Григор Димитров. Той тъкмо се готвеше за първия си мач за годината, но намери време за пет минути да си избере парче от новогодишната баница. “Любов” се падна на тенисиста. “Ей, хора, да не сте го нагласили? Стига с тая любов, за тенис е време да мисля. Искам тази година отново да вляза в Топ 10. Ще видите, че ще успея”, закани се Димитров и побърза да затвори.

Последен на масата пристигна Валери Божинов. “Хайде, бе, Божинка. Къде се губиш, идвай на купона”, провикнаха се гостите, които му бяха оставили едно парче от баницата. “Роман...”, започна да чете Божинов и се хвана за главата. “Какъв роман, бе? Нито чета романи, нито пиша? Какъв е тоя късмет”, каза Валери. Листчето обаче се беше откъснало и след съединяване късметът бе “Романтика”. “А-а-а, това е нещо друго. Цял живот само романтика около мен. Шампанско, рози, сатенени чаршафи. От Божинката да знаете – така се прави с малките котета”, каза футболистът и доволен си прибра късмета.

С Божинов бяха пристигнали няколко малки котета, които започнаха да забавляват гостите. Любимките на Борислав Михайлов запяха познати хитове и всички се втурнаха към импровизирания дансинг. “Айде, айде”, подкани Боби присъстващите и купонът продължи до сутринта.