Европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 102 килограма Дейвид Фишеров разказа за живота си в България и призна, че стяга сватба след година с арменка от Стара Загора. Австриецът взе български паспорт през 2020 година, а преди това се състезаваше за родината си с оригиналното име Дейвид Фишер.

„Сгоден съм от 3 години за едно момиче, а от пет сме заедно. Тя е арменка, родена тук - в България. Тя живее в Стара Загора, там води тренировки по ексбоди. Не знам дали сте ги чули, това са тренировки със електростимулация“, разкрива Дейвид Фишеров в интервю пред „Марица“.

„От понеделник до петък няма мърдане от Пловдив. През уикенда обикновено съм в Стара Загора, така че успяваме да се виждаме. Планираме сватба догодина. Поне засега така го мислим. Сватбата категорично ще бъде в България“, отсича австриецът с БГ паспорт.

„За мен това е най-хубавият град на България. Много ми харесва. Не е голям като София, но е компактен и предлага всичко“, сподели Фишеров за Пловдив, където живее и тренира.

„Аз съм от едно село - Rohrendorf bei Krems, на два километра от 25-хиляден град, в който съм роден. В Австрия е много по-хубаво да се живее на село, спокойно е. Можете да си представите картинка като в Америка - къща до къща, всичко е подредено и точно. Аз избрах да съм тук. Гледам на всичко това като на работа. Без труд и дисциплина, които трябва да влагам, без воля няма как да станат тези неща. Говоря за големия успех. Хубаво, че съм станал европейски шампион, но нали се стремим към нещо още по-голямо. Следващата цел е да вляза в тройката на световното, а после да взема олимпийски медал от Париж. Това не са просто цели, а моите амбиции. С много труд и воля ще стигна до там“, каза австриецът за целите си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„В България щангите са много традиционен спорт. Страната има най-много медали в сравнение с другите на големи първенства. Да станеш световен шампион по щанги с България е доста по-лесно, отколкото да го направиш с Австрия. Шампион по щанги с Австрия е все едно световен по ски с България. Малко трудно, даже няма как да стане. Тук тренировките са ноу хау на треньорите, условия са на друго ниво. Няма какво да се говори. Бях Дейвид Фишер, но го смених на Дейвид Фишеров. Вижте, аз съм много благодарен на българската държава. Без България аз нямаше да сбъдна своята детска мечта. Дано не е само тази, дано стигна и големите. Да сме живи и здрави, ще се случат нещата. Какъв българин съм, ако не знам български. За мен това е нещо нормално“, продължава щангистът.

„Идол е трудно да се каже. С много труд и усилия Арндолд Шверценегер е постигнал своите мечти, стигнал е надалеч. И го ценя. Иначе мой идол е Асен Златев. Той нали е от нашата школа, в която тренирам. Асен идва в залата, постоянно дава съвети, помага с режими. Доста ценен е за мен! Гледам го като пример, защото си приличаме в едно отношение. И той не е имал най-големия талант, но с много труд и усилия е стигнал до олимпийската титла, за която и аз мечтая. В Австрия сигурно ще спечеля някакви пари, но никога няма да стана световен шампион, да се реализирам, да стана голям спортист. Така че ме подкрепят приятелите и семейството“, каза за идола си европейският шампион.

„Татко беше щангист дълго време. Откакто се помня, все съм по залите. Дядо, който почина преди година, лека му пръст, беше шеф на клуба по щанги. Аз израснах в залата. Иначе карам ски, тренирах футбол. Но избрах индивидуален спорт, защото не обичам да разчитам на другите. Знам колко усилия влагам и по-добре да съм сам на подиума, да си решаваме заедно с треньора“, разказва Фишеров как е запали по щангите.

Макар че вече живее със страстите на Пловдив, Дейвид вече е „покръстен“ в друга футболна религия. „В България съм от Левски, защото е отборът на народа“, откровен е исполинът.

„В Австрия съм от Рапид (Виена). Много добре знам Трифон Иванов, Бог да го прости. Страшно го уважават в Рапид и до ден днешен. Всяка година отбелязват деня на смъртта му с хореография“, продължава щангистът и споделя спомен: „Веднъж Трифон къса менискус 7 дни преди много важен мач, май в Шампионската лига. Излиза обаче на терена и прави страхотен двубой. Заради този характер го ценят и до ден днешен. Той е истинска легенда в Рапид. Много голям мъж. Знам още за него, че е от Велико Търново“, не крие възхищението си Дейвид Фишеров.