"Щастлива съм! Понякога думите са абсолютно излишни! Действията и резултатите показват всичко!". Това написа златното момиче Ренета Камберова след страхотната новина - определянето на родния й град Пазарджик за "Европейски град на спорта за 2020 година". Именно Рени е с основна заслуга за спечелването на титлата. 

След визита през месец май на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, на годишната си галавечер в Брюксел "ACES Europe" връчи призванието на Пазарджик. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. 
 
Знамето и титлата бяха връчени на представителите на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и Рени Камберова, която блестеше на церемонията.

Златното момиче бе изключително активната в промотирането на спорта в своя град. Световната и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016, сподели огромното си щастие след признанието. То идва напълно заслужено след многото положени усилия от Камберова и от хората около нея начело с кмета Тодор Попов. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за "Европейски град на спорта за 2020 година". Освен многото събития и спортни фестивали, това означава и повече инвестиции, в града ще бъдат построени две нови спортни зали. Предвиждаме събития, които не са само спортни, а стимулиращи хората да бъдат сред природата и да водят активен начин на живот", коментира Камберова, която отскоро вече е и общински съветник в родния си град.

След спечелената от Пазарджик титла "Европейска столица на спорта за 2020 година" Рени е затрупвана с честитки, най-вече от съгражданите й, които са радостни от хубавата новина и й отправят благодарности.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева пък написа във "Фейсбук": "Моето златно момиче Ренета Камберова, което става все по-златно! Толкова труд, усилия, отдаденост и любов са възнаградени! Гордея се с теб, Рени!".

Часове преди галата в Брюксел Рени и Тодор Попов представиха пред медиите накратко мащабната спортна програма на Пазарджик за следващата година. В нея има предвидени над 150 събития и активности - над два пъти повече от настоящия сезон. „За нас е привилегия да сме тук и да приемем престижното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е "Европейски град на спорта за 2020 година". Това е оценка за усилията на нашите граждани да имат самочувствие. Спортът създава шампиони и съм убеден, че ще отговорим на големите очаквания. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат активно спортуващи в края на следващата година. Имаме и много ценна практика да стимулираме децата да спортуват като редуцираме до 30 % процента от местните данъци на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове", каза кметът Попов.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ