Голям фен на България се оказа реферът Кристин Якобсон, който днес ще ръководи мача Литекс – Жилина от третия квалификационен кръг на Шампионската лига.
 
41-годишният арбитър призна пред сайта на Асоциацията на българските съдии (bgreferee.org), че обожава българското вино и редовно следи родната преса. Исландецът е производител на вино и в компанията му в Рейкявик работи наш сънародник.
 
“Всеки път, когато пътува до България, го карам да ми носи вина от различни райони. Страната ви е много интересна и аз редовно го моля да ми превежда какво пише в българските медии. Страхотен човек е”, разказа Якобсон.
 
Исландският рефер за втори път ще ръководи мач в Ловеч. През октомври 2001 г. той свири двубоя на Литекс с Унион (Берлин), завършил 0:0. Якобсон бе съдия на мача, в който българският национален отбор победи с 6:2 Грузия в София.
 
Любопитен факт е, че наши отбори нямат загуба под негово ръководство. Освен споменатите две срещи, той е бил главен рефер на Рен – Локо (Сф) (1:2) и Тирана – ЦСКА (0:2).
 
Кристин Якобсон е много близък приятел с Хауърд Уеб, който свири финала на световното първенство в ЮАР. 
 
“По време на Мондиала говорихме няколко пъти. Освен страхотен съдия, той е изключително земен и добър човек”, добавя реферът, който е първият исландец, свирил мач от груповата фаза на Шампионската лига./БЛИЦ