С изтичане на старата година поглеждаме към новата. Но и обръщаме поглед назад, за да направим равносметка каква година изпращаме. Така е и във футбола. За едни 2014 година беше успешна, за други - не чак толкова, за трети - направо ужасна. На 1 януари БЛИЦ надникна на трапезата, за да разбере късметите на футболните хора у нас. Сбъднаха ли се? Време е да разберем.

Кирил Домусчиев пръв изтегли късметчето от баницата, падна му се “Шампионска титла”. “То пък намери на кой да се падне това късметче. Много ясно, че ще станем още веднъж шампиони”, рече благодетелят на Лудогорец в новогодишната нощ. Как да не му завиди човек, късметът му се изпълни. Лудогорец грабна за трети пореден път шампионската титла, а за капак спечели още купата и суперкупата на страната.

Тогавашният треньор на Лудогорец Стойчо Стоев изтегли: “Емиии, късмет като късмет”. Така и не стана ясно какво точно изтегли треньорът на Лудогорец, който от скромност си изяде тихичко парчето и си прибра късметчето. Цялата година беше такава за треньора, така и не стана ясно защо го уволниха от Лудогорец, но добре за него е, че поне си намери работа в края на годината. И то каква – стана треньор на “Левски”.

От далечен Маями по скайп се свърза Христо Стоичков, който каза на Любо Пенев: “Ей, Любо, я ми отвори онова парче, дето е от края. Да, да, точно това, по-голямшкото”, каза Стоичков на Любослав Пенев. “Ицо, тука пише “Президент”. Ицата обаче се размина с президента като бърз влак малка гара. Камата или го хвана шубето, или някой го понатисна и въобще не се яви на конгреса за избор на президент на БФС.

Така за трети пореден път Борислав Михайлов спечели изборите и се сбъдна късмета му от новогодишната баница – “Нова п*****”. Първоначално Боби се закахъри, че на смачканото късметче пише нещо, с което го рисуваха преди време феновете на ЦСКА по плакатите. Боби се ядоса и каза, че ще ги изпонакаже всичките, но после Лечков му каза: “Боби, това е нова победа, бе, не виждаш ли, че е с шест букви, какво друго да е?!. “А-а-а, победа, значи. Ха-ха-ха. Ще си спечеля още едно мандатче начело на БФС, пък вие си се смейте.” Така на шега, на майтап, Боби си спечели още един трети мандат начело на футболната ни централа и ще управлява поне до 2018 година.

На Батков се падна късмета “Гол”. Адвокатът се закани: “Ще им скъсаме мрежите на тия от ЦСКА, да знаете.” Нищо подобно, късметът “Гол” по-скоро може да се тълкува като на гол тумбак чифте пищови. “Левски” съвсем оголя, закъса го с парите, а и падна пет пъти от ЦСКА само в рамките на една година.

Сашо Томов досущ като колегата си Батков изтегли късмет, който не успя да се сбъдне. Всъщност, шефът на ЦСКА изтегли листче с надпис “Европа”, но “червеното” присъствие в турнирите бе само бледа маркировка – отпадане от молдовския Зимбру.

“Ръка за ръка” се падна на Венци Стефанов, който седеше заедно с Николай Гигов. Двамата се спогледаха и си пожелаха да останат в “А” група и за новия сезон. Сбъдна се, и Славия, и Локо-то София са в елита.

Ненадейно появилият се на софрата Валери Божинов бе изтеглил късмета “Трансфер”. Да си признаем, Валерко няма равен по трансферите, тая година направи още два – първо подписа с “Левски” през зимата, а след това замина за Италия, за да играе за втородивизионния Тернана.

На Любослав Пенев му се падна “Участие на голям форум”. Любо обаче издуха супата, след като националите се оказаха пълна катастрофа. Нито участие на форум, нито Любо вече е селекционер.