Христо Стоичков спечели традиционния мач за бедността, организиран от неговия работодател “Унивижън” по време на световни първенства. Кавалерът на “Златната топка” блесна с две асистенции в демонстративния дуел срещу колумбийския канал “Гол” за успеха с 2:1. Мачът на базата на легендата Зико събра 10 000 долара за фондация “Салвадор”, която над 10 години подпомага гладуващи из Централна и Южна Америка.

“На колко години е Христо?”, попита бразилски журналист, впечатлен от пасовете и ударите на Камата.

48-годишният Стоичков игра един час под жаркото слънце с хъса, с който носеше екипа на Барселона и България, пише “Труд”. Двамата със световния шампион от Мондиал 2006 Мауро Каморанези оставиха в сянката колумбийските перли Карлос Валдерама и Фаустино Асприля. При първия гол за “Унивижън” Стоичков поднесе топката на главата на продуцента Едгар Мартинес, който дава разрешенията за интервюта на Камата за други медии.

“Заслужих си подаръка. Христо ми е длъжник, защото, когато няма настроение за интервюта, прави финт, като праща репортерите при мен. И знаете ли какво ми е през 15 минути да отказвам на колеги?”, ликуваше продуцентът.

След гола за 1:0 Камата майсторски асистира и на Каморанези за второто попадение.

На терена за двата отбора играха и мексикански национали, победени от България през 1994 г. - Ермосильо, Диас, Еспаня и резервният вратар тогава Фернандес.

На шоу мача имаше над 200 души публика и двадесетина камери на различни по националност телевизии, десетки фоторепортери. Българската звезда не можа да им избяга и потен близо час дава интервюта, като закъсня за традиционното барбекю.

Купонът завърши с посаждане на дърво за фондация “Салвадор”. Двамата капитани - Стоичков и Валдерама, запретнаха ръкавите. Колумбиецът, окичен от глава до пети с различни на цвят гривни, държеше саксията с дървото. А Стоичков грабна лопатата под аплодисментите на шефовете на фондацията и гостите.