Световната футболна легенда Христо Стоичков, „златното“ момиче на художествената гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са носителите на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета „Пробег на мира“. 

Инициативата прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил  живота си на идеала за световно единство. 

Събитието бе организирано от Община Пазарджик, Дружество за ООН в България, организацията „Пробег на мира“, Издателство Софтпрес, и Асоциация „Докосни дъгата“.

Инициативата е част от Седмицата на мира, която се провежда в периода от 19 до 25 септември в България. Наградите бяха връчени от олимпийската шампионка по карате от Токио и носител на отличието „Почетен факлоносец“ от 2021 г. Ивет Горанова.

„Ивет, благодаря ти, че радваш нашите български сърца! Само на 20 години показа, че можеш. Благодаря за наградата "Почетен факлоносец на мира". Мирът трябва да е вътре в нас и навсякъде около нас. Нашата задача е да правим всичко възможно, за да живеем в мирен свят. Аз вярвам, че ние можем! Поемам отговорността да защитавам честта на факлоносец, както винаги досега съм правил за българския герб“, заяви Христо Стоичков.

Водещ на церемонията, която се състоя на площад „Константин Величков“ в Пазарджик и събра погледите на стотици граждани, бе Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България. На събитието присъстваха и представители на Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run („Пробега на мира“), на Община Пазарджик, на Асоциация „Докосни Дъгата“, на  Националната гвардейска част, на „Сдружение „Младежки гвардейски отряди“  и на Издателство Софтпрес.

С отличието „Почетен Факлоносец на мира“ се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват  сила на духа, състрадание и доброта, като помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг, Дейвидсън Хепбърн и др., а от България: Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов, Христо Христов,  Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов и други.

„Благодаря за това признание, което е ценно толкова, колкото отличието от олимпийските игри. Смятам, че мирът е изключително важен. Заедно можем повече! Можем да сме по-добри, по-сплотени и по-единни!“, каза Мадлен Радуканова.

„Това е поредният прекрасен ден за нашия град. Голяма чест е за Пазарджик да бъде домакин на такова събитие. Тази награда я приемам като плод на нашите усилия да работим за просперитета на всеки един човек от нашата общност, защото това е важно. Щастлив съм, че нашият град заедно с тези шампиони даваме добрия пример, от който всички ние имаме нужда, а той е да бъдем добри хора, да си обичаме традициите и родината, да уважаваме всички наши приятели и партньори“, сподели от своя страна кметът на Пазарджик Тодор Попов.

С връчването на наградите „Почетен факлоносец“ Христо Стоичков, Мадлен Радуканова и Тодор Попов ще продължават да носят посланието за мир по целия свят.

„Световният мир може да бъде постигнат, разкрит, предложен и проявен на земята само когато сила на любовта, замени любовта към силата.“ / Шри Чинмой/.

Тази година Пробегът на мира, Асоциация „Докосни дъгата“ и Дружество за ООН в България организират редица инициативи, посветени на мира в различни формати. След церемонията Христо Стоичков ще направи и първа копка на иновативния международен проект, който Община Пазарджик стартира – "Градина на света“ в Парк-Остров „Свобода“.

 

ХРИСТО СТОИЧКОВ, ТОДОР ПОПОВ И ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА МАДЛЕН РАДУКАНОВА ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА “ПОЧЕТЕН ФАКЛОНОСЕЦ НА МИРА”...

Публикувахте от Пазарджик 2020 - Европейски град на спорта в Петък, 23 септември 2022 г.