В битката за световната титла най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова получава помощ от гросмайстор №1 Веселин Топалов. От 1/4-финалния мач Ети и треньорът й Владимир Георгиев се консултират по Скайп с Веско. Това информира президентът на Европейския шахматен съюз и на родната централа Силвио Данаилов, който заминава за Ханти-Мансийск, където утре започва финалът за шахматната корона. В него Стефанова ще има за съперник Анна Ушенина от Украйна или Цзю Вънцзюн от Китай, които играят тайбрек днес.

"Срещу Харика Дроновали Антоанета бе много спокойна и от позицията на силата контролираше събитията", заяви пред "Труд" от Русия нейният треньор Владимир Георгиев.

"Тя дори можеше да спечели, но в такава ситуация нямаше смисъл да се рискува и стигна до реми. Сега ще почиваме и чакаме да видим срещу кого ще играе. Сякаш предпочитаме да е украинката, с която обаче отдавна не е играла. На финала вече най-важното ще бъде кой ще издържи психически на напрежението, тогава решават нервите. Засега Ети е в отлично състояние", добави специалистът.