Антоанета Стефанова е на крачка от възможността да върне отново в България шахматната корона при жените. Най-добрата ни шахматиска се класира за финала на световното индивидуално първенство, което се провежда в Ханти-Мансийск (Русия), след като победи индийката Харика Дроновали с краен резултат в мача помежду им 1,5 на 0,5 точки.

Президентът на Европейския шахматен съюз и Българската федерация по шахмат - Силвио Данаилов, заминава за Ханти–Мансийск, за да подкрепи Ети и да вземе участие в официалната церемония по награждаване на Световното. С него ще пътуват още изпълнителният директор на БФШ г-н Николай Велчев и д-р Найден Кандиларов.

Съперничката на Стефанова за короната ще бъде определена в тайбрека на другия 1/2-финал, който ще се играе днес. В него една срещу друга се изправят 38-ата в световната ранглиста - украинката Анна Ушенина и 17-ата - китайката Цзюй Венцзюн.

Антоанета Стефанова има два почивни дни, в които трябва да се възстанови и подготви за последния решителен мач за световната титла. Двубой от четири партии по класически шахмат ще решат коя ще е новата шахматна кралица. Както е известно, българката стана световен шампион по шахмат за жени през 2004 г. Стефанова е действащ световен шампион по ускорен шах.