Днес се навършват 57 години от първия човешки полет в космоса. На 12 април 1961 г. В 9:07 часа сутринта московско време Юрий Гагарин на борда на ракетата „Восток-1“ чува сигналния код „Кедър“ от Сергей Корольов, а минути по-късно първият космонавт произнася прочутите си думи: „Поехали!“ (Потеглихме!). Вече 57 години човечеството напуска земната атмосфера, но едва наскоро беше проведено първото спортно състезание в космоса.

На 6 февруари представители на НАСА, руската и японската космически агенции играха бадминтон по двойки в Международната космическа станция. Участваха руснаците Александър Мисуркин, Антон Шкаплеров, американецът Марк Томас ванде Хей и японецът Норишиге Канай. Космонавтите обявиха, че не са записвали резултата от срещата, а победата е записана на страната на приятелството. Липсата на гравитация позволи на космическите спортисти да покажат някои невъзможни за прилагане на земята техники. На моменти дори някои от тях бяха надолу с главата.

След края Ванде Хей, който си партнира с Мисуркин, беше толкова въодушевен, че дори предложи към Международната станция да бъде прибавен специален дълъг модул за спортни занимания.

През годините в космоса са провеждани различни физически упражнения. Американката Сунита Уилямс дори проведе маратонско бягане на специален уред. Космонавтите ежедневно провеждат занимания на него, за да възпрепятстват загубата на калции от организма в състоянието на безтегловност. Някои астронавти поздравяват любимите си отбори за спечелването на мачове и купи. Различни трофеи са пътували в Междунаровната орбитална станция. Дори олимпийският огън излиза в открития космос.  Има обаче спортове, които са сред любимите за развлечение в космоса. Запознайте се с част от тях.

ЛЮБИМИТЕ СПОРТОВЕ В КОСМОСА
БЕЙЗБОЛ
Японецът Сатоши Фурукава се възползва от микрогравитацията в Международната орбитална станция и демонстрира на света как сам човек може да замени два отбора. Той хвърли топката, мина от другата страна, за да я посрещне с бухалката и след удара я хвана.

ШАХМАТ
Астронавтът на НАСА Грег Шамитов игра шах срещу наземния контрол в Хюстън, като ходовете бяха препоръчвани от учениците от началните училища с гласуване в интернет. Заради безтегловността беше използвана специална шахматна дъска, покрита с велкро, на която фигурките се залепяха.

ФУТБОЛ
Американците Стив Суонсън и Рийд Уайсман, както и германецът Александър Герстъл демострираха футболните си умения в космоса. Те бяха вдъхновени от предстоящото да стартира световно първенство в Бразилия (през 2014 година). Уайсман и Герстъл бяха облечени с фланелки на националните отбори на своите държави. Суонсън пък впечатли с изпълнение на задна ножица.

ГИМНАСТИКА
Условията с намалена гравитация или нейната липса дава повод на космонавтите да изпробват различни движения и превъртания. Най-често се правят салта. Бившата американска космическа станция „Скайлаб“ (стояла в космоса от 1973 до 1979 г.) е предлагала повече пространство за подобни изпълнения, отколкото Международната орбитална станция. Това е видно от видеото с изпълненията на американския астронавт Алан Бийн.

ГОЛФ
През 2006 година руснакът Михаил Тюрин направи най-дългия удар в историята на голфа. Той праща топката в космическото пространство от люка на модула „Звезда“ на Международната космическа станция. Няколко дни по-късно тя изгаря при навлизането в земната атмосфера. Изпълнението му е рекламно и платено от канадска компания. Тюрин обаче не е първият космически голфър. През 1971 година по време на мисия на Аполо 14 американецът Алан Шепърд прави удар със стик на лунната повърхност.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ