Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей в италианската столица Рим с награден фонд 5.5 милиона долара за четвърта поредна година.

В среща от четвъртия кръг Швьонтек отстрани германката Анжелик Кербер със 7:5, 6:3 за час и 39 минути игра.

Полската тенисистка ще се изправи срещу 18-ата в схемата Мадисън Кийс в спор за достигане до полуфиналите.

Ига Швьонтек поведе с 5:3 в първия сет срещу Кербер, но допусна изравняване за 5:5 преди да стигне до успешното 7:5 при петия си сетбол. Във втората част Анжелик Кербер осъществи ранен пробив, но Швьонтек бързо изравни за 2:2. Тя пак взе аванс от 5:3 след втория си пробив в сета и спечели с 6:3.

Мадисън Кийс (САЩ) елиминира 28-ата поставена Сорана Кърстя от Румъния с 6:2, 6:1, за да стигне до четвъртфиналите. Двубоят, в който Кийс напълно доминираше, продължи само 65 минути.

За четвъртфиналите се класира и седмата поставена Цинвън Чжън (Китай), която преодоля японката Наоми Осака в четвъртия кръг с 6:2, 6:4 за час и 24 минути игра. За Осака това бе първо участие на турнира в Рим от три години насам.

Противничка на Чжън на четвъртфиналите ще бъде третата в схемата Коко Гоф. Американката се наложи в оспорван сблъсък над Паола Бадоса от Испания след обрат с 5:7, 6:4, 6:1. Срещата продължи два часа и 28 минути.

Гоф изостана с 3:5 в първия сет, изравни за 5:5, но Бадоса все пак стигна до крайното 7:5. Съперничките си размениха общо пет пробива във втория сет, но американската тенисистка бе по-стабилна в ключовите моменти за 6:4 и изравняване в резултата – 1:1. Паола Бадоса стартира с пробив в трета част, но страхотна серия от шест поредни гейма за Коко Гоф й осигури крайния успех.