Джак Дрейпър се класира за първия си полуфинал на Големия шлем, надделявайки над Алекс Де Минор на US Open. Британецът е единственият през тази година, достигнал до предпоследната фаза в Ню Йорк без загубен сет. Така роденият в Сътън тенисист, който в Щутгарт спечели първата си ATP титла, ще дебютира в Топ 20 на ранглистата. Освен това той стана първият британец от 2012 г. насам, достигал до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ.

Следващото предизвикателство пред него ще бъде Яник Синер или Даниил Медведев.

Дрейпър имаше превъзходство по отношение на асовете (11-7), като в същото време пласира почти два пъти поведе уинъри (40-21). Световният №25 спечели 84% от точките си на първи сервис (42/50) и оползотвори шест от 20-те си шанса за пробив (30%), докато Де Минор реализира два от своите седем брейкбола (29%).

Мачът започна отлично за Дрейпър, който поведе с 2-0 след ранен пробив. Де Минор върна брейка, но финалистът от Sofia Open не позволи резултатът да бъде изравнен и увеличи преднината си на 4-1. Младият британец показа колебания, като пропусна пет сетбола, но в крайна сметка постигна целта си и взе преднина в мача след 6-3.

Вторият сет започна по аналогичен начин, като Дрейпър отново проби пръв и поведе с 4-2. Де Минор обаче възстанови равенството, като впоследствие паритетът се запази до 5-5. Дрейпър обаче реализира нов брейк, след което пред него се откриха три поредни сетбола на сервис. Британецът направи две последователни непредизвикани грешки, но при третия си опит осъществи отлична комбинация „сервис-форхенд“ и спечели подаването си за 7-5.

В третия сет нещата продължиха да се развиват добре за Дрейпър, който проби за 3-2 след поредно добре разчетено излизане на мрежата. В последвалия гейм британецът бе изправен пред два поредни брейкбола, но успя да избегне опасността и спечели подаването си, правейки нова сериозна крачка към победата.

Дрейпър продължи да се възползва максимално от колебанията на Де Минор, пробивайки за 5-2 след бекхенд по диагонала, с който австралиецът не успя да се справи. Световният №25 не пропусна възможността да сервира за мача и надделя с 6-3, 7-5, 6-2 след малко повече от два часа игра.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК