Рохан Бопана ще играе финал на двойки на Откритото първенство на САЩ по тенис 13 години след първото си участие в мача за трофея при мъжките дуети на "Флашинг Медоус". 43-годишният индиец и австралиецът Матю Ебдън, поставени под номер 6, елиминираха французите Никола Маю и Пиер-Юг Ербер със 7:6(3), 6:2.

Те спасиха възможност за пробив при 2:4 гейма и сервис на Ебдън, след което реализираха обрат в първия сет, а във втората част доминираха и стигнаха до крайната победа. 

"Когато задържахме подаването, след като спасихме този шанс за пробив, с което и възможността разликата да стане два брейка пасив, това беше наистина ключово. Получихме и страхотна енергия от публиката. Да се завърна на финала тук 13 години по-късно е нещо специално и ме прави много щастлив", коментира индиецът.

Бопана има 24 титли в кариерата си на двойки в Тура на АТП, но все още не е печелил трофей от Големия шлем. Той и пакистанецът Айсам-Ул-Хак Куреши станаха вицешампиони в Ню Йорк през 2010 година, когато загубиха на финала от американците Боб и Майк Брайън. 
  
Ебдън спечели титлата при дуетите на "Уимбълдън" със сънародника си Макс Пърсел през миналия сезон, с когото игра и финал на Откритото първенство на Австралия също през 2022 година.

Индиецът и австралиецът имат добър сезон като дует, като спечелиха турнира "Мастърс" в Индиън Уелс и трофея в Доха и играха финали на още един "Мастърс" в Мадрид и в Ротердам и достигнаха до полуфинал на "Уимбълдън".
 
За титлата в Ню Йорк двамата ще се изправят срещу защитаващите трофея от предишните два сезона Раджийв Рам (САЩ) и Джо Солсбъри (Великобритания), които се справиха с шампионите от "Ролан Гарос" и втори в схемата Остин Крайчек (САЩ) и Иван Додиг (Хърватия) със 7:5, 3:6, 6:3.

Рам и Солсбъри, които са поставени под номер 3, се стремят да станат първата двойка в съвременната ера на тениса с три поредни триумфа на "Флашинг Медоус".

През този сезон те имат само един титла в Лион, но през миналата година спечелиха четири значими турнира - Откритото първенство на САЩ, Финалите на АТП, както и две състезания от сериите "Мастърс" в Синсинати и в Монте Карло.