Карлос Алкарас е първият финалист на турнира по тенис на Олимпиадата в Париж. Испанецът разби в два сета канадеца Феликс Оже-Алиасим - 6:1, 6:1.

Алкарас ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между Новак Джокович и Лоренцо Музети, които ще спорят днес от 20 часа. 

Двубоят за златото е в неделя. Няколко часа по-рано Оже-Алиасим ще се бори за бронза със загубилия от битката Джокович - Музети.

Началото на първия сет предопредели хода на срещата. Алкарас бе безпощаден и даде само един гейм на съперника си. Оже-Алиасим можеше да загуби още първия си сервис-гейм, след като Алкарас стигна до 40:40. Канадецът обаче устоя.

В третия гейм Алкарас реализира пробив на 30. Впоследствие брейкът бе затвърден, а Оже-Алиаси бе пробит още един път в петия гейм на срещата, когато авансът на испанеца набъбна до 4:1.

Сетът отиде на сметката на Алкарас при сервис на Оже-Алиасим. Вторият сет премина по сходен начин, но пробивът дойде малко по-късно - в четвъртия гейм и за 1:3 в полза на Алкарас.

При предимство за испанеца Оже-Алиасим допусна двойна грешка, с която само улесни задачата на ибериеца. В следващия гейм Алкарас затвърди пробива си, губейки само две точки.

Всичко за Оже-Алиасим на практика приключи в шестия гейм на срещата, когато бе пробит за втори път след много силна игра на Алкарас от основната линия.

В следващия гейм испанецът тръгна с двойна грешка, но набързо се окопити и приключи срещата.

21-годишният Алкарас е най-младият финалист на олимпийски турнир, откакто тенисът се завърна в програмата през 1988 г. Той може да се превърне в едва втория в историята мъж, който в една година печели “Ролан Гарос”, “Уимбълдън” и олимпийско злато. Единственият при мъжете досега с такова постижение е Рафаел Надал (2008 г.).

Междувременно италианките Джазмин Паолини и Сара Ерани станаха първите финалистки в турнира по двойки при жените. Тандемът, който е под номер 3 в схемата, се наложи с 6:3, 6:2 срещу чехкините Линда Носкова и Каролина Мухова.

Във финала италианките очакват победителките от втория полуфинал. В него участие ще вземат испанките Сара Сорибес Тормо и Кристина Букса, които ще срещнат състезаващите се под неутрален флаг рускини Диана Шнайдер и Мира Андреева.