Защитаващият титлата си от Мастърса в Мадрид Карлос Алкарас представи на зрителите невероятен обрат през втория сет и елиминира руснака Карен Хачанов с 6:4, 7:5. Испанецът, който е водач в схемата, изоставаше с 1:4 и 2:5 във втората част, но успя да се мобилизира до краен предел и накрая не сдържа радостта си от третото класиране на полуфинал в турнир от този ранг - Мастърс 1000. 

Често използвайки дропшотове, за да се опита да неутрализира тежките удари на Хачанов от основната линия, световният №2 Алкарас вкара 31 уинъра. И така успя да спечели мача за един час и 51 минути и е на две победи от четвъртата си поредна титла в турнир на АТР на родна земя.

На полуфинала Алкарас ще играе срещу Борна Чорич или Даниел Алтмайер. А успешна защита на титлата му също би поставила 19-годишния играч по пътя към връщането на номер 1 в ранглистата на АТР.

"Беше изключително тежък мач. Първият сет беше толкова оспорван, че едва повярвах в успеха си. Във втория имах проблеми, той направи пробив и бях на един гейм от поражението. Но върнах пробив за 4:5. За мен беше наистина трудно да се върна, а той имаше своите шансове да спечели втория сет. За щастие използвах шанса си да спечеля", коментира Алкарас.

За Хачанов вероятно най-важният момент, който реши поражението му, беше пропуснатата възможност да направи пробив при 1:4. Но след 2:5 Алкарас изчисти грешките си и спечели пет поредни гейма, за да оформи успеха си в два сета.

Испанският талант продължава да няма загубен сет срещу Хачанов след три изиграни мача помежду им.

В среща от третия кръг Стефанос Циципас преодоля Бернабе Сапата Мирайес с 6:3, 6:1 и ще играе четвъртфинал срещу Ян-Ленард Щруф (Германия).