Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) публикуваха изявление, след като стана ясно, че тенисисти от Русия и Беларус няма да участват на турнира от Големия шлем - Уимбълдън по решение на организаторите.

"Нашият спорт се гордее с това, че е основан на фундаменталните принципи на достойнство и справедливост, където играчите се съревновават като личности, за да заслужат своето място в турнирите, основано на рейтинга на ATP.

Смятаме, че едностранното решение на Уимбълдън и LTA да се изключат тенисистите от Русия и Беларус от участниците на британските тревни кортове тази година е несправедливо и може да създаде пагубен прецедент за играта.

Дискриминацията по национален признак е нарушение на нашето съглашение с Уимбълдън, в което се говори за допускането на играчите изключително на основание рейтингът на ATP. 

Важно е да се подчертае, че тенисистите от Русия и Беларус имат разрешение да участват на турнири под егидата на ATP под неутрален флаг и тази позиция до този момент беше обща за всички в професионалния тенис", се казва в становището на организацията.

Турнирът стартира на 27 юни и ще продължи до 10 юли.