Водачката в световната ранглиста Виктория Азаренка обърна китайката Ли На и защити титлата си от миналата година на “Australian Open”. Беларуската тенисистка загуби първия сет, но взе следващите два и с резултат 4:6, 6:4, 6:3 спечели титлата от Откритото първенство на Австралия.

Двубоят бе белязан от солиден брой пробиви - 16, като и двете състезателки по-често губеха подаванията си, отколкото да ги печелят.

Първият сет започна ударно за Азаренка, която взе още първото подаване на Ли. Китайката веднага върна стореното и изравни резултата. До края на гейма двете състезателки направиха още пет пробива. При 5:3 в полза на Ли Азаренка успя да спаси три сетпойнта, но при четвъртия капитулира и частта бе спечелена от китайката с 6:4.

Азаренка си взе поука и в началото на втория сет стигна бързо до 3:0 в своя полза. Китайката върна един от пробивите, но в петия гейм навехна глезена си и за първи път поиска медицинска помощ. След това резултатът стана 4:4, последва пробив на Азаренка за 5:4 и след това спечелен гейм на свой сервис за 6:4. Състезателката от Беларус изравни сетовете - 1:1.

00000000000000000000000000000li_na.jpg

Решителната част отново започна добре за водачката в световната ранглиста. Тя започна с пробив и поведе в резултата. Ли На не закъсня с реакцията си и върна пробива, с което резултата стана 1:1. При 2:1 в полза на На Ли мачът беше прекъснат от фойерверки заради националния празник на Австралия. След паузата при първото разиграване китайката отново стъпи накриво, а при падането удари лошо и главата си. Последва нова намеса на лекарите и Ли На продължи. При 2:2 Азаренка стигна до два шанса за пробив и не сгреши - 3:2. Лидерката в света доведе резултата до 5:3 и спечели без проблем с 6:3, с което триумфира с титлата.

С успеха си Азаренка заработи 2 530 000 долара от наградния фонд и 2000 точки за световната ранглиста. Виктория се нареди до имена като Серина и Винъс Уилямс, Жюстин Енен и Ким Класйтерс, които единствени са дублирали титла от големия шлем през последното десетилетие. Това е и втори трофей за Азаренка от Големия шлем, с който се изравнява със Светлана Кузнецова. Класацията на действащите тенисистки по купи от Големия шлем води Серина Уилямс (15), Винъс Уилямс (7) и Мария Шарапова (4).

За Ли На останаха 1400 точки за ранглистата и 1 265 000 долара, както и скалпа на Мария Шарапова.

azarenka_li_na.jpg