Сърджан Джокович накара света на тениса отново да говори за това дали синът му е ваксиниран срещу COVID-19 и разкри дали Новак ще вземе участие на Australian Open.

20-кратният шампион от Големия шлем не дава конкретен отговор по темата, но заявката му за участие в турнира временно спря дискусиите по темата. Бащата на Ноле обаче даде поводи за размисъл на австралийските власти.

„Те трябва да решат дали ще допуснат Новак. Ако решат да не го допускат, трябва да стоят зад решението си. Той е спечелил Australian Open девет пъти, сега иска да играе, но трябва да му позволят да играе. Новак ще направи това, което смята за най-добро за себе си, никой не може да наложи мнението си върху него“, каза Сърджан пред сръбска телевизия.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Тези думи дадоха повод за нова дискусия и възможността Джокович да се възползва от „медицинско изключение“, което да му позволи да играе на Australian Open и без да е ваксиниран. Това изключение е само за някои конкретни случаи и трябва да бъде потвърдено пред две отделни независими медицински комисии.

Сред изключенията не са състояния като фамилна история, хронично медицинско състояние, странични ефекти или алергии към други ваксини, бременност и предпочитания към ваксина, която не е одобрена от австралийските власти.

Ето в какви случаи се прави медицинско изключение за участие на Australian Open:
- история на анафилаксия (остра алергична реакция) към компонент от всички одобрени ваксини
- тежко неблагоприятно събитие вследствие от първа доза на одобрена ваксина. Събитието се счита за сериозно, ако е довело до хоспитализация или до значителна неспособност
- Намиращи се към момента в остро медицинско състояние
- Възпалително сърдечно заболяване в последните 6 месеца