Създателят на забраненото лекарството Мелдониум (Милдронат) Иварс Калвинс заяви, че без него Мария Шарапова и десетки други спортисти биха могли да умрат по време на състезания. Според латвийския учен с редовната употреба на забраненото от антидопинговата агенция WADA лекарство от началото на тази година са спасени животите на стотици спортисти.

„Щяхме да видим множество смъртни случаи, ако лекарството не е употребявано. Атлетите, на които вече им е забранено да го употребяват, няма да бъдат защитени за в бъдеще. Не е изключено в бъдеще да видим и смъртни случаи”, сподели Калвинс пред BBC Radio 5.

"Направо да забранят на спортистите да се хранят. Когато ядат, имат повече сили. Храната е допинг! Това е в кръга на шегата, но WADA върви по този път. "Милдронат" е създаден пред 32 години и не е имало проблем с употребата му до този момент. Това е лекарство, което оптимизира използването на кислорода за производство на енергия. Безценен е за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Има положително отношение и към интелектуалните способности, тъй като доставя pовече кислород на мозъка. За спортистите е ценен с това, че помага при свръхнатоварвания. Всички спортисти се подлагат на такива. Очаквам рязко да се увеличи броят на починалите, като вината за това ще носи WADA", допълни латвийският учен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДОПИНГА НА МАРИЯ ШАРАПОВА - ТУК !!!