Григор Димитров се посъвзе от кошмарното си представяне на корта в последните месеци и елиминира Андреас Сепи (на 77-о място в световната ранглиста) в първия кръг на US Open. Българинът, който напоследък почти няма поводи за радост, най-после си върна удоволствието от играта и успя да се наложи срещу 35-годишния италианец - 6:1, 6:7(2), 6:4, 6:3. Мачът продължи 2 часа и 45 минути.

Следващият съперник на Григор ще бъде определен в срещата между Борна Чорич и квалификанта Евгени Донской.

Димитров и Сепи не бяха играли до този момент. Българинът, който е на 78-ото място в световната ранглиста завърши срещата с 13 аса и само три двойни грешки. Успя да вкара 68% от първия и 44% от втория си сервис. Хасковлията реализира и 7 от 21-те точки за пробив. Имаше обаче големи колебания в тайбрека на втория сет, в който взе едва две точки.

Григор също така направи 45 уинъра с 54 непредизвикани грешки.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Това е девето участие на Димитров в основната схема на Откритото първенство на САЩ. Балансът му вече е положителен - 9 победи и 8 загуби. През 2018-а Григор отпадна на старта, когато беше елиминиран от Стан Вавринка.

В потока на Димитров са още Роджър Федерер, Кей Нишикори и Новак Джокович.

АНДРЕАС СЕПИ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 1:6, 7:6(2), 4:6, 3:6

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна с бързо спечелен сервис-гейм. След това имаше дълги разигравания. Димитров се справяше в напрегнатите моменти, отигравайки умело и от форхенд, и от бекхенд. Сепи сбърка два пъти от форхенд след продължителни разигравания. Вторият път бе при отразяване на точка за пробив, което доведе до ранния брейк за 2:0.

Българинът затвърди без проблем с бързо спечелени точки и класически комбинации след солиден първи сервис, като регистрира и уинъри от форхенд за 3:0. 

Триково отиграване oт форхенд-слайс осигури на Григор още по-убедителен аванс - 4:1, след като вече Андреас Сепи бе спечелил първия си гейм в срещата. Димитров продължи да доминира. Справяше се отлично с ретурите от бекхенд, но при 15-30 италианецът пак не издържа от основната линия и сбърка форхенд за двоен шанс за пробив. Сервиращият оцеля в следващото разиграване, след което обаче допусна двойна грешка и Гришо дръпна с 5:1. Българинът се справи и в последвалия гейм, който завърши по перфектен начин - с ас за 6:1.

ВТОРИ СЕТ
Димитров позволи да бъде пробит след редица непредизвикани грешки и двойна при 0-1 и 15:40. Спадът в представянето на нашето момче обаче се оказа кратък. Още в следващия гейм Григор отговори с 40:0 от посрещане и три последователни шанса за рибрейк, като успя да реализира първата и да намали на 1:2 геймовете. Колебанията в играта му обаче продължиха. Ас №3 в мача му даде шанс да изравни резултата в сета, но впоследствие не подсигури добре излизането си на мрежата и допусна да бъде преодолян. Нова непредизвикана грешка даде брейкбол на Сепи, но опасността бе неутрализирана бързо и до нов пробив не се стигна.

35-годишният италианец имаше две поредни възможности да поведе с 3:2, но не така мислеше Гришо, който направи добър ретур и се отчете с търпелива игра в дълго разиграване. След това последваха два дюса, преди все пак Сепи да затвори подаването си и да поведе с 3:2. Григор успя да изравни на 3:3, след което и италианецът взе подаването си - 4:3, което приключи с неуспешен опит за къса топка от страна на Григор. Последва размяна на геймове до 6:6, което доведе до тайбрек. Началото беше неприятно за Димитров. Сепи поведе с 3:0 след двойна грешка и форхенд в мрежата от страна на българина. Опитният италианец спечели следващите две точки на свой сервис и поведе още по-убедително - 5:0. Григор стигна до едва две точки в тайбрека - 6:7(2), и Сепи изравни сетовете - 1:1.

ТРЕТИ СЕТ
В откриващото си подаване българинът игра само на първи сервис и го спечели комфортно, а уинър при 30-30 му донесе ранен брейкбол. Реализира го и поведе с 2:0 гейма. Увереното представяне на Григор на начален удар продължи и в третия гейм, а в четвъртия Сепи допусна редица грешки, които на два пъти го изправяха пред точки за пробив, които той отрази с хубави сервиси.

Димитров успя да поведе с 30-0 при 4:1. Последва отлична защита от страна на българина, който стигна трудна топка и я изпрати с добра скорост в краката на излизащия на мрежата Сепи. Последваха обаче три аута от страна на Григор, а след дюса ветеранът бе безупречен – 4:2.

Поредица от непредизвикани грешки доведоха Димитров до точка за пробив, при която пресили удара си и също не намери корта. След като оцеля в още един труден сервис гейм, хасковлията се възползва от неубедителната игра на Сепи и стигна до два сетбола на чужд начален удар. При първия италианецът пласира добър бекхенд, който му осигури рутинно завършване на мрежата, а при втория се насочи към нея веднага след сервиса си и отново не даде шанс на Димитров. При поредния дюс Григор имаше много добра възможност да се добере до трети сетбол, но изпълни неубедително, навлизайки към мрежата, и бе преодолян. Все пак последваха две грешки от страна на Сепи и Григор получи трети шанс – бързо неутрализиран с начален удар на италианеца. 

Двамата размениха по няколко непредизвикани грешки, като Сепи междувременно спаси сетбол №4 и №5. При шестия обаче драйв воле сложи точка на спора - 6:4, което доведе до 2:1 сета за Григор.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
В тази част Димитров пръв нанесе удар на съперника. При 3:2 той записа два поредни уинъра, за да поведе с 40-0 от посрещне и да се приближи до победата. Сепи обаче беше стабилен, след като хасковлията го притисна до стената, като не загуби нито една точка до края, за да запази шансовете си.

Все пак Григор дочака своя момент. В осмия гейм се добра до дюс и успя да си издейства нова точка за пробив. Този път не се нуждаеше от втора, повеждайки с 5:3. Впоследствие Сепи стигна до точка за рибрейк, но Димитров се измъкна с хубава комбинация от форхенд и драйв воле. Още първият мачбол бе реализиран - 6:3, и така Гришо спечели срещата.

US OPEN 2019 - СХЕМАТА ПРИ MЪЖЕТЕ