Часове преди двубоя на Григор Димитров срещу Рафа Надал от турнира в Монте Карло, се появиха уличаващи за испанеца материали и изказвания в световните медии. Матадора е обвинен в системна употреба на допинг, а според специалисти години наред това е умело укривано. 

Жан-Пиер Верди, бивш президент на Антидопинговата агенция на Франция, говори по тази тема. Той засегна периода от 2006 до 2015, когато е бил част от това звено.

"Контролът над него е като престъпление срещу Негово Величество. Едва през 2009 г. ни беше позволено да извършим контрол веднъж. В Берси можехме да направим със седем играчи: трима французи, трима германци и един испанец. Нямахме проблем с французите и германците. И тогава дойде ред на испанеца. От първия момент с д-р Самир Месбах Надал и обкръжението му бяха много враждебни. Тони Надал ме обиди на добър френски, защото поисках контрол. Той извика: Това е скандално", обясни Верди.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Фриц Зоргел, допинг експерт от Института за биомедицински и фармацевтични изследвания в Нюрнберг, също говори по тази тема.

"Анаболните стероиди са класика в тениса. Така че не съм изненадан. Следя събития от десетилетия и имам ясна представа за всичко. Тенисът е един от четирите най-добри спорта, когато става въпрос за допинг. Рафаел Надал показва признаци на ненормалност. Имам постоянни подозрения. Предвид целия му атлетизъм, а и идва  от Испания - държава, която не е известна с това, че адекватно „проверява“ своите герои", каза Зоргел.

Хакерската група "Елегантни мечки", за която се смята, че е от Русия, публикува данни за олимпийците от Рио, а името Надал също е в списъка.

Те твърдяха, че на Надал е било разрешено да употребява незаконния бетаметазон през септември 2009 г., а след това е използвал тетракостацид от юли до август 2012 г.

Още преди години бившият министър на спорта на Франция Розалина Бачело обвини Надал в употреба на допинг. 

Има и известният скандал от 2013 г., когато тогавашният министър на здравеопазването и спорта на Франция го обвини в използването на допинг. Според нейното обяснение той не е бил хванат в допинг, тъй като е имал „контузия“, поради която не е играл в продължение на седем месеца.

Френският тенисист Жил Симон също пише за Рафа и допинга в своята автобиография. Той разкри връзката между Надал и д-р Евфемиан Фуентес, който има солиден опит, когато става въпрос за допинг.