Хърватинът Марин Чилич се класира за 1/4-финалите на “Australian Open”, след като в 5-сетов мач надделя над аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро. Двубоят продължи 4 часа и 38 минути, като резултатът в отделните сетове бе 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3. До този мач двамата се бяха срещали два пъти, като и в двата случая Дел Потро побеждаваше с 3:1.

Първият сет започна равностойно, като двамата взимаха подаванията си сравнително лесно. Все пак в 11-ия гейм Дел Потро проби своя противник и в крайна сметка затвори сета със 7:5. Втората част се разви по идентичен начин. Отново сервисите на двамата бяха безгрешни, но при 5:4 хърватинът Чилич успя да пробие и да изравни резултата.

В третия сет хърватинът пропиля цели 8 възможности за пробив. Дел Потро проби, но радостта му бе кратка, защото аржентинецът не успя да затвърди пробива и допусна ново изравняване на резултата. Аржентинецът се изнерви и в крайна сметка това се оказа решаващо за крайния изгход на сета. Чилич поведе с 6:5, а след това проби своя противник за крайното 7:5 в третата част.

Четвъртата част започна без изненади и продължи така до 11-ия гейм. Тогава Дел Потро проби Чилич и със страхотен сервис затвори сета - 2:2.

В петия решителен сет Чилич първи стигна до пробив и поведе в резултата с 3:1 гейма. До края на мача хърватинът владееше инициативата и в крайна сметка затвори мача след 6:3.

В спор за място на полуфинала Чилич ще се изправи срещу победителя от мача Анди Родик - Фернандо Гонсалес./БЛИЦ