Италия срещу Южна Корея. Отборите на две от страните с най-много потвърдени случаи на новия коронавирус Covid-19 в света играят този уикенд един срещу друг в среща от квалификациите за финалите на Купа „Дейвис“.

Мерки срещу болестта бяха взети още по време на тегленето на жребия. От Световната здравна организация предупредиха да се поддържа разстояние от един метър с хората, които показват симптоми и в залата в Каляри това бе демонстрирано нагледно:

Впоследствие  организаторите обявиха, че на мачовете няма да бъде допусната публика, което също вече е често срещана предпазна мярка. Капитанът на италианците Корадо Баразути сподели, че тенисистите ще са готови да се съобразят с всяко подобно решение:

„Намираме се в сериозна ситуация. Тук сме, за да играем тенис мачове, спортна надпревара и ще се опитаме да го направим без паника.“

Първата ракета на домакините Фабио Фонини изигра перфектен мач срещу Дък Хий Лий и го победи с 6-0 6-3 за час и шест минути, след което двамата докоснаха юмруци на мрежата, избягвайки ръкостискане.

Джанлука Магер успя да удвои преднината на италианците след успех с 6-3 7-5 над световния №238 Жи Сунг Нам. Така първият ден приключи при резултат 2-0.

Към момента в Италия има 3 858 потвърдени случая, а в Южна Корея –  6 593. В глобален план заразените са над 100 хиляди, но повече от 55 хиляди са излекувани.