Сръбският премиер Ана Бърнабич осъди поведението на Новак Джокович да наруши карантината си след положителен тест за COVID-19 и да се появи на публични места.

„Когато си позитивен, трябва да останеш под изолация. Не знам кога той наистина е научил резултатите. Това е мътна материя. Единствен Новак може да даде отговор“, заяви Бърнабич в интервю пред „Би Би Си“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според сръбското законодателство, всеки гражданин с положителен тест за коронавирус трябва да бъде под изолация за период от 14 дни или до получаването на отрицателен резултат от ново изследване през същия период.

„Ако Джокович е напуснал изолацията си със съзнанието, че е с положителен резултат, това е в нарушение на правилата. Ще трябва да обсъдим със съответните власти и медицинските фактори дали да не започнем разследване и как да приложим наказателни мерки при това нарушение на правилата“, допълни сръбският премиер.

Ана Бърнабич определи Новак Джокович като един от големите шампиони на Сърбия и се надява той да бъде допуснат да остане в Австралия и да участва на Australian Open. Тя призна, че не подкрепя позицията на Ноле срещу ваксините, които според нея са единственият ефективен отговор срещу пандемията.

„Като нация ние заставаме до Новак по случая в Австралия, но в същото време за мен като премиер на Сърбия ваксинационният процес е много важен“, допълни 46-годишната дама, която е първият сръбски министър-председател с открита хомосексуалност.