За втора поредна година лидерът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на САЩ. Сърбинът постигна невероятен обрат срещу носителя на рекордните 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер. Поставеният под номер 1 в схемата Новак изоставаше с 0:2 сета, навакса разликата, след което спаси и два мачбола при 5:3 за Роджър в петия сет, за да стигне до победата с 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

На финала Джокович се изправя срещу миналогодишния победител Рафаел Надал, който в другия полуфинал отстрани Анди Мъри след победа с 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.

Джокович има шанс да влезе в историята като шестият тенисист в “Оупън ерата”, който печели три трофея от ”Голямата четворка” в една и съща година. Това са правили само Род Лейвър, Джими Конърс, Матс Виландер, Федерер и Рафаел Надал. След успеха си над Федерер сърбинът има 63 успеха и едва 2 загуби през тази година. Финалът в понеделник ще бъде негов шести в мейджър надпревара, а в колекцията му има три титли от Шлема (две от Откритото първенство на Австралия и една от "Уимбълдън").

В първия сет не се стигна до точка за пробив. На няколко пъти сърбинът блесна с майсторски удари от бекхенд и с много ефективни ретури, които затрудняваха съперника му. В крайна сметка първият сет бе решен в тайбрек. В него швейцарецът имаше ранно преимущество и поведе с 2:0 точки, но Ноле изравни. При 6:3 точки, след като и двамата тенисисти направиха по една двойна грешка, 30-годишният Федерер имаше три сетбола, но така и не се възползва от тях. Джокович спаси четвърти сетбол, но при петия не издържа и след 55 минути игра загуби първата част при 7:9 точки в тайбрека.

Във втория сет имаше три пробива. Джокович отрази два брейкпойнта при 1:1, но при третия се пропука. Въпреки че още в следващия гейм 24-годишният сърбин върна пробива, той загуби подаването си на нула за 3:4. До края на сета Федерер бе безмилостен и не допусна изненада, като реализира първата си възможност за затваряне на втората част при 6:4.

В третия сет световният номер 1 показа прекрасна игра, нямаше никакви проблеми при собствените си подавания, а още във втория гейм притисна до стената швейцарския си противник. Сърбинът пропусна две възможности за пробив, но осъществи третата и бързо поведе с 3:0. Ноле продължи да печели сервис геймове си на нула, а Федерер не успя да стигне до брейкпойнт при подаването на опонента си в тази част. Така още при първия си шанс Джокович спечели продължилия 42 минути трети сет с 6:3.

Подемът в играта на Ноле продължи и в четвъртата част. Федерер увеличи броя на непредизвиканите грешки и изпитваше все по-големи трудности в сервис геймовете си. Швейцарецът допусна ранен пробив и изостана с 0:2, след което загуби още веднъж подаването си за 1:4. В седмия гейм световният номер 3 спаси два сетбола, но минути по-късно Джокович изравни сетовете при собствен сервис. В крайна сметка Ноле взе сета с 6:2.

Драмата настъпи в решаващия петия сет. Федерер постепенно се върна към ритъма си от първите две части и отново започна да разчита на стабилния си сервис. Швейцарецът реализира пробив на нула за 5:3, но показа колебание, сервирайки за мача. Федерер имаше два мачбола в деветия гейм при собствен сервис, но дори и тогава не завърши двубоя в своя полза, а напротив – самият той се пропука за 5:4. Джокович спаси първия мачбол с уникален ретур и си заслужи аплодисментите на препълнения “Артър Аш Стейдиъм”. От 3:5 Новак доведе резултата в сета до 6:5. Първо спечели подаването си за 4:5, след това проби още веднъж Федерер за 5:5 и отново беше безпогрешен при свой сервис за 6:5. След 3 часа и 51 минути престой на корта Джокович стигна до победата, след като взе подаването си за решителното 7:5./БЛИЦ