Миналогодишният шампион Рафаел Надал отново достигна финала на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като се наложи с 6:4, 6:2, 3:6, 6:2 над поставения под номер 4 в основната схема Анди Мъри. В понеделник испанецът ще мери сили с лидера в световната ранглиста Новак Джокович, който бе негов съперник в битката за трофея в Ню Йорк и през миналия сезон. Ноле изхвърли в другия полуфинал Роджър Федерер след 5-сетова драма.

Поставеният под номер 2 в схемата Надал бе по-агресивният тенисист в началото на двубоя. Испанецът имаше възможност за пробив при 1:1, но я пропусна. Ролите се размениха в оспорвания шести гейм, когато 24-годишният шотландец имаше брейкпойнт. Той обаче го пропиля, а веднага след това се пропука за 3:4. След 55 минути игра и само един пробив Надал спечели първата част с 6:4.

Във втората част инициативата бе изцяло в ръцете на 25-годишния испанец. Световният номер 2 трябваше да спасява три точки за пробив още при първото си подаване във втория сет, но се справи. Първия си ас в двубоя Рафа направи в четвъртия гейм, а в следващия проби сервиса на Мъри. Надал проби още веднъж Мъри при 4:2 и увеличи преднината си на 5:2, след което затвори сета с гейм на нула за 6:2.

В третата част Мъри най-сетне стигна до пробив и поведе с 2:0. В третия гейм шотландецът, който все още няма титла от Големия шлем, направи първата двойна грешка в двубоя и изпусна подаването си. Въпреки че отново стигна до брейкпойнт при 1:2, Мъри го пропиля и резултатът бе изравнен. Анди осъществи нов пробив за 5:3, след което реализира третия си сетбол и се задържа в мача, затваряйки сета с 6:3.

В четвъртия сет шотландецът допусна пробиви първо за 1:3, а след това и за 2:6 и така след 3 часа и 24 минути игра Надал взе победата. Испанецът ще се бори за 11-ия си трофей от Големия шлем. Това беше 13-ата му победа над Мъри от общо 17 срещи./БЛИЦ