Легендата на световния тенис Новак Джокович не се сдържа и отново запя песента на Камелия "Луда по тебе", която очевидно му е сред любимите хитове. С изпълнението си Ноле разсмя всички на съвместната си пресконференция с Григор Димитров преди демонстративния мач. Двете звезди излизат на корта в "Арена София" днес от 20 часа. 

„Ние сме приятели с Григор Димитров и сме от много време в тура. Григор дойде преди 4 години в Белград да играе и тогава се договорихме и да играем и в София. Много съм щастлив, че ще успея да помогна на Григор за неговата фондацията и инициативата, с която се е заел. Сърбия и България имаме общи традиции и култура и ми е много драго да бъда тук“, започна Джокович.

„Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме на всякакви езици – български, сръбски и английски. Моята кариера е в последната си фаза и затова съм дошъл в България да играя, докато съм още на добро ниво. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт“, добави Ноле.

„Драго ми е, когато се срещам с феновете на тениса от България, защото сте спортна нация. Не подкрепям само България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация. Надяваме се да играем добър тенис днес, за да бъде щастлива публиката, за да бъда и аз щастлив. Искам да чувам традиционна българска музика по време на мача - „Луда по тебе, ще си остана… на, на, на…“, запя Ноле и разсмя присъстващите.

"С Григор сме играли един срещу друг много пъти. Изпитвам голямо уважение към него. С него се разбирам по-добре, отколкото с повечето други играчи. Чувствам го като брат и затова съм щастлив, че най-после ще имаме възможността да се изправим един срещу друг пред българска публика", обясни Джокович. 

„Мисля, че Григор Димитров вече отговори на някои от тези неща, като става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото трябва да бъдат на най-високото ниво, за да си на върха на тениса. Много елементи се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо между това да осъзнаеш какво точно тялото иска и какво трябва да правиш, за да си отдадем максимално към това, което правиш. На тази възраст към отдаден към графика си, за да преценявам на кои турнири да покажа най-добрия си тенисист“, каза Джокович.

„Григор Димитров има още много тенис. Познаваме се от много години. Много играчи са правили история в спорта, в който има много конкуренция. Трябва да бъде адаптивен през цялото време. Тялото страда много, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и др. Нивото ни трябва да бъде много добро възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш обсебен с това, което правиш. В индивидуалния спорт няма кой да те замени. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства като млади тенисисти, млади „вълци“, които да те изместят", каза сърбинът.

"Имахме вечеря снощи. Казах на играчите за пръв в моята кариера, че нямам дългосрочен план. Ще играя тук и в Китай, след което в Саудитска Арабия, след това никой не знае. Ще видя как ще се чувствам. Семейството е много важно за мен, а аз не съм свободен за тях от много години. Моята професия е такава, че не съм вкъщи и пътувам много. Водя се от рекордите и резултатите също, но трябва да бъде приоритизирам някои състезания пред други. Сега съм в България – мястото, на което трябва да бъда“, добави Гришо.

„Аз съм това, което съм. Знам от къде идвам, знам какво е уникалното балканско ДНК. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме много страстни хора, в края на деня всеки прави грешки. Понякога сме повече темпераментни, отколкото трябва. Аз обичам живота, обичам страстта, а това е нещо, което имаме всички балканци. Ние се разбираме, без да говорим на общ език. Български и сръбски са близки, но гръцкият е много сложен", каза Джокович.

„Мачът не е уреден. Уредено е това, което ще се случи след него. Който загуби - ще плаща", отсече с усмивка Ноле.

„Винаги съм приветствал Григор Димитров да дойде в Белград. Независимо дали ще ми дойде на гости просто или ще играем мач. Надявам се да играем поне още един мач. Дано да бъде догодина или някоя следваща. Не е лесно да намерим време в графиците си, защото са ни много различни. Никой не знае какво ще се случи. Двамата много обичаме да играем и да радваме хората. Грифиците обаче не ти дават много време. Винаги съм искал календарът да бъде различен, за да имаме време за неофициални мачове“, каза още Джокович.

„Защо пък да не направим тур на Балканите. Твоите фенове те искат да играеш у дома. Защото е различно да гледаш на живо от това да го правиш по телевизията. Искаме да запалим младите след такива мачове да грабнат ракетата и да заиграят тенис. Мисля, че България и Сърбия са страни, които нямат велика тенис традиция, но ние сме в позиция да променим това", обърна се Ноле към Гришо.

"Трябва да повишим интереса от страна на младите към спорта. Знам, че бащата на Григор Димитров има тенис клуб в родния му град Хасково, трябва така да се започне от малкото към глобалното, за да се развива спорта", завърши Новак Джокович.

Двамата бяха приятно изненадани в края на пресконференцията, след като получиха персонализирани якета с техните ликове. Гришо и Ноле останаха видимо очаровани от подаръците.

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ