Новак Джокович се наложи с 4:6, 6:3, 6:3 над Рафаел Надал във финала на тенис турнира в Рим, записвайки трета титла във Вечния град.

На полуфинал двамата отстраниха Милош Раонич и Григор Димитров. Номер 2 в света победи лидера в ранглистата за малко повече от два часа и стопи преднината му до 650 точки.

Надал започна много силно и поведе с 4:1, което му даде много възможности за победа в първия сет за крайното 6:4 в полза на испанеца. Вторият сет започна с агресивна игра на сърбина и аванс от 3:0 и 5:2 в полза на Джокович за 6:3 в края, а третият - равностоен до 3:3, след което Надал допусна два пробива.
 
Испанецът родължи да води с 22 победи срещу 19 за Джокович от преки двубои, а сърбинът има само две титли по-малко в Мастърс турнири от Роджър Федерер - 19.

Любопитни факти след двубоя, представени от Тенис кафе:

*За първи път от 2004 година насам Рафаел Надал губи повече от два мача на клей през един и същи сезон.

*Статистиката от преките двубои вече е 22 победи за Надал и 19 за Джокович от общо 41 изиграни мача. Това е съперничеството в тениса с най-много срещи между двама тенисисти. Последните им четири мача бяха спечелени от Ноле.

*През последното десетилетие единствено Надал и Джокович са печелили титлата в Рим. Ноле стори това на три пъти, а Рафа на седем от общо девет финала при 10 участия на този турнир. Двете загуби на финали му бяха нанесени именно от сърбина.

*Сърбинът вече има 44 АТР титли, колкото Томас Мустер, което му отрежда 13-о място в класацията за най-много спечелени турнира в историята на тениса. От тези 44 титли само 9 са били спечелени на клей, а последната такава бе през миналия сезон в Монте Карло.

*От миналогодишното издание на Мастърса в Монте Карло 12 от последните 13 Мастърс турнира са спечелени от Надал или Джокович, а изключението е Вавринка на тазгодишния Монте Карло

*До този момент само Гастон Гаудио бе успявал да победи Надал повече от три пъти на клей, а сега това стори и Джокович.

*Ноле вече има 19 Мастърс титли, само с две по-малко от втория в тази класация Федерер. Джокович е спечелил пет от последните шест Мастърс-а, на които участва, а към тях трябва да се добави и финалният в Лондон в края на миналия сезон.